вівторок, 17 серпня 2010 17:14

У НАСА підтверджують, що дим в Україну валить з Росії (ФОТО)

Національне американське космічне агенство НАСА оприлюднило знімки з розповсюдженням продуктів згорання від пожеж у Росії.

Змінки з'явилися на сайті агенства.

Вимірювач забруднення тропосфери на супутнику "Терра" зафіксував концентрацію окису вуглецю над Росією та майже всією північною півкулею на рекордно небезпечному рівні:

"Концентрація безбарвного газу без запаху підскочила до небезпечного рівня. Окис вуглецю - це продукт, компонент диму, один з забруднювачів, який через природні пожежі розповсюджується над більшою частиною західної Росії", - повідомляє НАСА.

Найвищий рівень окису вуглецю зображено на карті червоним кольором, нижчі - жовтим та помаранчевим. Там, де датчик не зафіксував даних - сірі області.

Зі знімку видно, що вся територія України охоплена окисом вуглецю, а над північними, центральними і східними областями місцями концентрація вище норми.

Датчик вимірює концентрацію оксиду вуглецю на висоті 2-8 кілометрів над поверхнею Землі.

"Цей елемент - небезпечний продукт вогню. Газ може залишатися в повітрі тижнями, переміщатися на великі відстані. Якщо він біля поверхні, де люди можуть його вдихати, то це може призвести до ризиків для здоров'я. Кров насичується оксидом вуглецю легше, ніж киснем. Тому через його концентрацію до організму потрапляє менше кисню. Це призводить до проблем дихання, головного болю, тошноти, запаморочення або навіть серцево-судинних проблем", - сказано на сайті НАСА.

Вранці начальник управління МЧС в місті Київ Володимир Заєць заявив на прес-конференції, що супутники НАСА фіксують задимлення над усією північною півкулею через пожежі в Росії. За його словами, смог у Києві утворюється через російський фактор разом з загоранням торфовищ під Києвом і вихлопними газами авто міста.

Київ. Свідомо.

Зараз ви читаєте новину «У НАСА підтверджують, що дим в Україну валить з Росії (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути