Ексклюзиви
вівторок, 17 серпня 2010 16:03

21 серпня земляни залишаться без усіх природних ресурсів - екологи

21 серпня земляни залишаться без усіх природних ресурсів - екологи
Через кілька днів, 21 серпня, земляни промотають весь капітал, який планета надала в їхнє розпорядження.

Люди витратили воду, яка спонтанно поновлювалася у водоймах, траву, яка росла на пасовищах, рибу з морів і озер, врожаї з родючих земель, дари лісу.

Одночасно закінчився простір для зберігання відходів, починаючи з парникових газів, що породжують кліматичний хаос.

Цю страшну статистику оприлюднила незалежна міжнародна організація Global Footprint Network, яка впродовж багатьох років підраховує вплив різних способів життя на навколишнє середовище.

Вона порівнює розтрати людства за рік і можливість планети відновити свої ресурси після такого споживання.

Вже з 22 серпня, на наступний день після вичерпання природних запасів Землі, людей слід визнати екологічними банкрутами, пише, посилаючись на організацію, італійська газета La Repubblica.

Але, оскільки зупинитися неможливо, ми будемо вирішувати проблему, передаючи векселя нашим онукам, тобто, відсуваючи проблему на майбутнє.

Ми будемо брати воду, яка тече в підземних шарах, в тих, які не підживлюються дощами.

Ми будемо активізувати пасовищне скотарство, жертвуючи полями і луками на користь пустелям, спустошивувати моря і річки, виловлюючи більше риби і морепродуктів, ніж дозволяє природне відтворення.

Ми дозволимо парниковим газам захопити атмосферу, і вони спричинятимуть виникнення більш частих повеней і пожеж, цитує статтю InoPressa.

На думку італійського вченого Роберто Брамбілла, щоб почати знижувати наш вплив на навколишнє середовище, потрібно небагато.

Їсти менше м'яса, іноді їздити на велосипеді або на метро, а не на автомобілі, використовувати здатні до поновлення джерела енергії.

Також слід брати приклад з китайців та індусів, які використовують лише необхідне і залишають більше половини ресурсів планети в розпорядження інших видів.

В іншому випадку, для задоволення наших потреб в їх нинішньому обсязі знадобиться планета в півтора рази більше за Землю, робить висновок організація.

Дослідники вивчили ситуацію більш ніж в 100 державах.

З'ясувалося, що 80% країн споживають більше, ніж здатна дати їх власна територія.

Раніше Global Footprint Network підрахувала: якщо б усі люди жили як американці, було б потрібно чотири таких планети, як Земля.

Європеєць у середньому споживає і викидає вдвічі менше, проте в довгостроковій перспективі і це непосильна для планети вантаж.

Найменше споживають і забруднюють навколишнє середовище жителі бідних країн, таких як Малаві, Гаїті, Непал або Бангладеш.

Середньому жителю там потрібна всього половина гектара: а цього часто недостатньо, щоб забезпечити людину необхідної їжею і житлом.

Нагадаємо, півроку тому американці вчені знайшли чорну діру в центрі галактики, яка може засмоктати Землю.

Зараз ви читаєте новину «21 серпня земляни залишаться без усіх природних ресурсів - екологи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути