Ексклюзиви
пʼятниця, 02 липня 2010 07:29

Земля може витекти в чорну діру

Автор: малюнок: Дмитро СКАЖЕНИК
 

Американські астрономи відкрили нову чорну діру в центрі галактики NGS 1068. Вона поступово засмоктує цю галактику. Щодня поглинає матерію завважки як 40 планет Земля.

— Чорна діра утворюється після смерті зірки-гіганта, яка в тисячі разів більша від Сонця, — каже київський астрофізик Сергій Славний, 54 роки. — Це доля всіх зірок, і нашої теж. У світилах атомна енергія підтримує горіння і водночас протистоїть силі тяжіння, яка намагається сконцентрувати всю матерію зірки в маленькому об"ємі. Коли атомне пальне вигорає, нічого не може стримати цю силу тяжіння, тому холодна зірка починає стискатися до свого центру і досягає неймовірної густини та ваги.

Сергій Анатолійович каже, коли Сонце згасне, воно почне стискатися, але вага залишиться сталою. Якби з його холодного матеріалу взяли шматок і виліпили з нього ложку завбільшки як звичайна столова, то вона важитиме 10 млрд тонн. Такою великою буде густина матерії.

— Будь-яка матерія, що потрапляє в зону гравітації чорної діри, починає притягуватися. Навіть світло не відбивається від поверхні, а поглинається. Така величезна там сила тяжіння. Діра, яка в сотню разів менша від Сонця, може спокійно поглинути його і всі планети навколо.

Якщо чорна діра з"явиться поблизу Юпітера, то на Землі почнуться сильні урагани, землетруси й цунамі. А Юпітер, що складається з газу, поступово витікатиме потоком лави, а потім його затягне в діру. За ним потече Земля, яка теж перетвориться на лаву.

— Найближча до нас діра V404 Cygni розташована на відстані 7,8 тисячі світлових років. Навіть якщо вона рухатиметься з максимальною швидкістю 300 тисяч кілометрів на секунду, то ми зіткнемося з нею лише через вісім тисяч років. Побачити її у звичайний телескоп неможливо, бо це абсолютно чорне тіло на тлі чорного космосу, до того ж дуже далеке від нас. Можна лише засікти її рентгенівські промені, коли цей космічний монстр поглинає зірку. На той час, як нашій планеті загрожуватиме чорна діра, ми знайдемо спосіб опиратися її впливу. Закони фізики симетричні, й  на всяку дію знайдеться протидія, скажімо, біла діра. Тобто об"єкт, у який нічого не можна покласти, який відштовхує від себе матерію і не має ваги. Біла діра розщепить чорну на частини, й обидві зникнуть.

Зараз ви читаєте новину «Земля може витекти в чорну діру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути