субота, 18 січня 2020 15:49

У Нацгвардії заперечили інформацію про розширення її повноважень у розвідці

У Нацгвардії заперечили інформацію про розширення її повноважень у розвідці
Нацгвардія не стане органом розвідки. Фото:delo.ua

Національна гвардія України спростувала інформацію про розширення її повноважень у розвідці.

Як наголосили у відомстві, заява Центру протидії корупції про нібито розширення можливостей підрозділів Національної гвардії України у проведенні розвідувальних заходів ґрунтуються на поверхневому вивченні проєкту закону "Про розвідку" та є неправдивою. Про це повідомляє пресслужба Нацгвардії.

"В останні дні на інформаційних Інтернет-ресурсах з'явилися помилкові повідомлення Центру протидії корупції про розширення можливостей підрозділів Національної гвардії України в проведенні розвідувальних заходів, засновані на поверхневому, але не професійному вивченні законопроекту реєстр. №2412-д", - сказано в повідомленні.

Як запевняють в Нацгвардії, законопроект про розвідку №2412-д, схвалений Верховною Радою в першому читанні, не дає Нацгвардії права бути органом розвідки. Втім, Нацгвардія є суб'єктом розвідувальної спільноти, а підрозділи розвідки органів військового управління та військових частин Нацгвардії, в порядку, визначеному законом, можуть залучатися до виконання окремих розвідувальних завдань.

У Нацгвардії наголошують, що "на сьогодні розвідка є невіддільним елементом ведення бойових дій на сході України, тому надання НГУ цих функцій дозволяє ефективніше використовувати підрозділи Нацгвардії в зоні операції Об'єднаних сил і зберегти життя особового складу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За рік статус учасника бойових дій отримали понад 2600 нацгвардійців

"Що стосується версій про можливість свавілля і необмеженого використання НГУ повноважень, які передбачені для неї законопроектом 2412-д, повідомляємо, що відповідно до частини другої статті 9 законопроекту визначено, що" підрозділи розвідки органів військового управління та військових частин Національної гвардії України, що в межах визначених законодавством повноважень здійснюють діяльність з метою розвідувального забезпечення застосування Національної гвардії України", що унеможливлює здійснення будь-яких заходів, які не стосуються виконання завдань, визначених ЗУ Про Національну гвардію", - додали у відомстві.

У Нацгвардії підсумували, що цим законопроектом пропонується впровадження здійснення широкого демократичного цивільного контролю і нагляду за суб'єктами розвідувального співтовариства.

15 січня Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки підтримав до першого читання законопроєкт №2412 "Про розвідку". Тоді Центр протидії корупції повідомив, що у запропонованій комітетом версії є норми, які наділяють Національну гвардію статусом суб'єкта системи воєнної розвідки.

Зараз ви читаєте новину «У Нацгвардії заперечили інформацію про розширення її повноважень у розвідці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути