четвер, 20 вересня 2012 20:51

У Києві відкрився музей техніки, де роблять хмари, чорну діру й торнадо
20

Фото: Фото: Сергій Старостенко

Сьогодні на столичному Подолі відкрився музей популярної науки і техніки "Експериментаніум".

Тут показують справжнє торнадо, пристрій, які робить хмари, плазмовий шар Тесли, дзеркальний лабіринт, чорну діру та ще близько двохсот різних експонатів. Подібні музеї вже працюють в різних країнах світу, в Україні - це перший.

"Коли у нас виникла ідея створити такий музей, почали зв'язуватися з представниками інших. Але трішки був мовний бар'єр. Потім потоваришували з Московським музеєм. Вони нам допомагали. Навіть декілька експонатів подарували", - розказує Оксана Главацька, програмний директор.

На будівництво, облаштування та встановлення експонатів пішло трішки менше року. Зараз тут усе готове та безпечне для користування.

"Найдорожчим, певно, є дзеркальний лабіринт. Пішло дуже багато матеріалів. Ще тепловізори, чорна діра та торнадо. Дещо ми робили самі, експонати ми замовляли з різних країн. США, Китай, Ірландія, Іспанія", - уточнює Оксана Леонідівна.

Більшість відвідувачів дзеркального лабіринту ходять напомацки. Всередині темно і дзеркала поставлені так, що зрозуміти куди саме рухатись неможливо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Одесі відкриється Музей звуку

"Давай ще раз підемо побоїмось!", - просить 12-річний Сергій товариша 11-річного Антона.

Вони заходять усередину. Звідти чути дитячий писк.

"Мені там стало погано. Таке враження, ніби повітря не вистачило", - каже чоловіку 30-річна жінка, яка виходить із лабіринту.

Дорослі найбільше тішаться біля установки, яка пускає хмари. Всередині встановлений парогенератор. Якщо сильно натиснути на металеву пластину поруч, то вискочить хмарка. Вона підніметься вгору, стукнеться об стелю та зникне.

"Тут часто буде щось ламатись. Знаю по досвіду з Московського музею. Наприклад, струни музикальних інструментів лопаються, раз на тиждень ланцюг на одному з експонатів буде обриватись. Ще кульки та різні дрібні деталі зникатимуть. Певно, хтось із собою на пам'ять виносить", - каже російською 34-річний Дмитро Манохін. Він є техніком, який виготовляє експонати.

Зізнається, що більшість того, що тут встановлено, роблять самотужки. Бачать, що є в іноземних музеях та виготовляють копії.

Музей працює без вихідних. Вартість квитків від 50 до 80 гривень.

Зараз ви читаєте новину «У Києві відкрився музей техніки, де роблять хмари, чорну діру й торнадо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути