вівторок, 03 квітня 2012 11:35

Туреччина висловила претензії до американських музеїв

Туреччина висловила претензії до американських музеїв
Бронзова голова юнака - один з експонатів музею Гетті, які Туреччина вимагає повернути. Фото з сайту getty.edu

Турецька влада попросили кілька американських музеїв, у тому числі Музей Гетті та музей Метрополітен, повернути їм артефакти, які раніше були незаконно вивезені з країни. The Los Angeles Times повідомляє, що подібна заява також була направлена в Музей образотворчого мистецтва Клівленда і в центр візантиністики Дамбартон-Окс при Гарвардському університеті.

Мова йде про стародавні об'єктах, які були знайдені під час археологічних розкопок в Туреччині після 1906 року. Саме тоді в Туреччині почав діяти закон, згідно з яким країна отримувала у власність всі цінні об'єкти, виявлені під час археологічних досліджень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Киянам показали виставку картин в картинах

Видання зазначає, що Туреччина, як і її сусіди Італія та Греція, на даний момент, намагається активно повернути належні їй цінності. При цьому турецька влада діє жорстко. Зокрема, погрожує припинити співпрацю з музеями, якщо їм не повернуть артефакти. Таку позицію Туреччина зайняла через те, що в США поки не відгукнулися на їхнє прохання, хоча перші запити Анкара направила ще декілька десятиліть тому, на початку 1990-х.

Які саме артефакти вимагає повернути Туреччина, не повідомляють. Однак, за деякими даними, велику частину з них музеї придбали на аукціонах або у арт-дилерів після 1960 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Одесі відкриється Музей звуку

При цьому передбачається, що об'єкти були знайдені в ході незаконних розкопок, оскільки документів, що свідчать про те, кому вони належали до 1960 року, практично немає.

У Музеї Гетті повідомили, що ведуть переговори з Туреччиною. Раніше американський музей повернув Греції частину експонатів, зокрема, давню мармурову плиту, яку датують 430-420 роками до нашої ери.

Зараз ви читаєте новину «Туреччина висловила претензії до американських музеїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі