вівторок, 24 грудня 2013 15:15

У Києві показують 30 унікальних ікон
14

Фото: Фото: Олександра Горчинська

Три десятки унікальних ікон XV-XVIІ століть з колекції російського Музею імені Андрія Рубльова демонструються в Україні вперше. Побачити експозицію можна у Будинку митрополита на території Софії Київської.

Представлені ікони — це твори іконописців Російської Півночі та Поволжя. Тут зібрані роботи з Ярославської та Ростовської областей, Твері, Пскова, Новгорода, Вологодських земель.

"Ми хотіли показати широкий зріз: це і столиця, і колишня столиця культурного життя Росії — Новгород. Це лише невелика частина нашої колекції. Ми привезли те, що ми хотіли, те, що входить до нашої постійної колекції", - розповідає Геннадій Попов, керівник Музею імені Андрія Рубльова. Саме цей музей привіз до Києва ікони, які до цього жодного разу не виставлялися в Україні."

На виставці можна побачити такі ікони, як "Царські врата", "Преподобний Зосіма і Саватій Соловецький", "Вхід Господній у Єрусалим", "Цар Царів", "Богоявлення", "Спас в силах", "Богоматір Володимирська" та інші. Деякі ікони  детально розповідають про життя святих.

"Рік 1025-ліття Хрещення Русі завершується проведенням у Софії Київській без усякого сумніву унікальною виставкою. Спілкування з цими іконами сприяє очищенню та збагаченню душі", - сказав під час відкриття виставки Уповноважений посол Російської Федерації в Україні Михайло Зурабов.

За словами Геннадія Попова, технологія створення ікон — особлива, адже цей процес завжди потребував багато часу, уважності та душевної рівноваги:

"Особливості створення ікон напряму залежали від рівня достатку художника. Деякі кольори фарб були дуже дорогими, адже цінилися більше за інші й їх було важко знайти. У якості клейкої маси-сполучника для фарб використовувалися смоли фруктових дерев: яблуні, вишні, сливи, додавався яєчний жовток. Дуже цінувалася, як ми бачимо, позолота."

Виставка триватиме до березня 2014 року.

Зараз ви читаєте новину «У Києві показують 30 унікальних ікон ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути