Ексклюзиви
четвер, 22 травня 2008 10:51

У Києві почався Енергетичний саміт

Сьогодні, 22 травня, у Києві почався Саміт з питань енергетичної безпеки. На саміті присутні президенти Азербайджану, Грузії, Естонії, Латвії, Литви, Молдови, Польщі, Румунії, а також Комісар Європейської Комісії з питань енергетики Андріс Пібалгс і інші офіційні особи.

Саміт також мають намір відвідати керівники більш ніж 30 держав, представники ООН, ОБСЄ, ЄБРР, Світового банку.

У перший день, 22 травня, в Українському будинку відбудеться Енергетичний форум за участю урядових і ділових делегацій близько 30 країн. На відкритті форуму виступив глава української держави Віктор Ющенко.

23 травня в Секретаріаті президента України відбудуться пленарне засідання саміту з питань енергетичної безпеки, церемонія підписання документів і спільна прес-конференція президентів.

Основні питання порядку денного Саміту:

- Попередні виводи ТЕО для проекту Євро-азійського нафтотранспортного коридору (ЄАНТК). Планується, що на розгляд глав держав буде запропоновано три варіанти реалізації ЄАНТК після переведення нафтопроводу "Одеса-Броди" в аверсний режим.

- Концепція створення неформального відкритого Співтовариства енерготранзитних держав на просторі від Балтійського до Чорного і Азовського морів.

- Попередні висновки маркетингових досліджень про створення в Україні високотехнологічного комплексу для переробки каспійської нафти.

- Перспективи розвитку ядерно-енергетичної галузі України.

В ході саміту Україна запропонує Європейському Союзу підписати декларацію про принципи глобальної енергетичної безпеки.

Розробники документа заявили, що Київська декларація чітко визначатиме прозорість світового енергоринку і робитиме неможливим застосування енергоресурсів для політичного шантажу.

Директор департаменту по економічному співробітництву МЗС України Сергій Корсунський висловив надію, що декларацію підпишуть всі країни ЄС і "Великої вісімки".

"Ми хотіли б, щоб до цього документа приєдналися всі країни Євросоюзу і "Великої вісімки". Сподіваємося, що цей документ набуде міжнародне звучання, тому що там немає жодного принципу, який міг би суперечити інтересам будь-якої країни", - сказав він.

Підтримати Київську декларацію про принципи глобальної енергетичної безпеки вже погодилися 8 країн - Грузія, Естонія, Литва, Латвія, Молдова, Польща, Румунія і Азербайджан, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «У Києві почався Енергетичний саміт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути