четвер, 28 листопада 2013 12:04

У християн східного обряду розпочинається Різдвяний піст

У християн східного обряду розпочинається Різдвяний піст
Фото: yakulinar.net

Великі християнські свята завжди супроводжуються передсвятковим постом. В кінці року є довгий піст перед празником Христового Різдва. В українських православних і греко-католиків він розпочинається 28 листопада (за новим стилем) і триває до 6 січня включно.

У римо-католиків він розпочинається 2 грудня і триває до Надвечір'я Різдва за новим стилем, тобто до 24 грудня. Різдво Христове, як і свято Воскресіння Господнього, належить до найбільших празників у році, тому піст перед Різдвом творився на зразок Пасхального посту і навіть носить назву Чотиридесятниці.

Сповідатися треба, принаймні, чотири рази на рік у багатоденні пости: Великий, Петрівський, Успенський та Різдвяний. У народі вважають, що піст без таїнства сповіді та причастя – як весілля без наречених. Різдвяний піст вважається нестрогим. Не можна вживати їжу тваринного походження: м'ясо, яйця і молочні продукти. Решта обмеження змінюються залежно від дня тижня. Якщо не трапиться ніякого свята, то в понеділок, середу і п'ятницю можна вживати рослинну їжу без олії, а у вівторок і четвер - з олією, у суботу ж і неділю, аж до 2 січня, до них додається риба.

Також риба дозволяється й у великі свята - Введення в храм Пресвятої Богородиці (4 грудня), день святителя Миколи Чудотворця (19 грудня), а також у дні пам'яті деяких святих - апостолів Матвія (29 листопада), Андрія Первозванного (13 грудня) і князя Олександра Невського (6 грудня). Дуже суворий пісний день у Святвечір - переддень Різдва. До першої зірки прийнято відмовлятися від їжі, а ввечері розговляються сочивом (коливом, кутею) - кашею з обварений крупи (зазвичай пшеничного) з різними добавками.

Вирішуючи, наскільки варто обмежувати себе у харчуванні під час посту, варто враховувати стан свого здоров'я. Краще порадитись як зі священиком, так і з лікарем. Піст тілесний, без посту духовного нічого не приносить спасіння душі. Навіть навпаки, може бути і духовно шкідливим, якщо людина, утримуючись від їжі, переймається свідомістю власної переваги від свідомості того, що вона постить. Справжній піст пов'язаний з молитвою, покаянням, з утриманням від пристрастей і пороків, викоріненням злих справ, прощенням образ, з утриманням від подружнього життя, з виключенням розважальних і видовищних заходів, перегляду телевізора. Піст не мета, а засіб упокорити свою плоть і очиститися від гріхів. Без молитви і покаяння піст стає лише дієтою.

Зараз ви читаєте новину «У християн східного обряду розпочинається Різдвяний піст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути