пʼятниця, 20 червня 2008 13:15

У Грозному знайшли величезну братську могилу: поховано близько 800 людей

У столиці Чечні виявлено масове поховання жертв першої чеченської війни. Про це повідомив уповноважений з прав людини в Чечні Нурді Нухажієв.

"Нам стало відомо, що на території, яка прилягає до християнського кладовища в Ленінському районі Грозного, поховано в братській могилі близько 800 людей, - сказав Нухажієв журналістам в четвер. - Після штурму Грозного міські вулиці, дороги були усіяні убитими з числа цивільних осіб, і їх трупи звозилися на місце масового поховання.

Виявити могилу допоміг житель Заводського району Грозного Арбі Тужаєв, який у той час входив до групи добровольців зі збору і похованню тіл. За його словами, поховання проводилося в період з 2 січня по 31 жовтня 1995 року.

"Тут (у районі кладовища) розташовувалася якась військова структура - бюро військової медичної експертизи, так вони називали себе. Вони описували трупи, робили фото- і відеозйомки, робили реєстраційні записи в журналі. І лише після цієї роботи приступали до поховання. Під час поховання кожен труп нумерувався спеціальною дощечкою з порядковим числом", - процитував Нухажієв свідчення очевидця.

"Архів цих військових допоміг би встановити істину, заспокоїти душі багатьох людей, які шукають своїх близьких", - додав чеченський омбудсмен. Нухажієв має намір направити відповідний запит в російське міністерство оборони.

Це третій за червень випадок виявлення в Чечні таємних поховань. 6 червня в Гудермесському районі знайшли тіла двох чоловіків, викрадених чотири роки тому. Ще одну могилу з неопізнаними останками виявили в тому ж районі на день раніше.

Викраденими і зниклими безвісти в Чечні числяться близько 5 тисяч людей. Є дані про приблизно 60 місць масових поховань, в яких покояться понад три тисячі невідомих, загиблих за нез"ясованих обставин.

"Ексгумація і ідентифікація похованих тіл могли б пролити світло на долі цих людей, але для цього необхідна (криміналістична) лабораторія. Ми вже декілька років домагаємося створення такої лабораторії в нашій республіці, але марно", - заявив журналістам Нухажієв.

Раніше президент Чечні Рамзан Кадиров виділив на ці цілі 47 мільйонів рублів, проте, за словами Нухажієва, даної суми недостатньо.

А комісар Ради Європи з прав людини Томас Хаммарберг під час візиту до Чечні в квітні цього року обіцяв технічно сприяти в створенні лабораторії, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «У Грозному знайшли величезну братську могилу: поховано близько 800 людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути