понеділок, 30 листопада 2009 13:54

У Гаазі поновили слухання у справі колишніх керівників держбезпеки Сербії

У Гаазі поновили слухання у справі колишніх керівників держбезпеки Сербії
Міжнародний трибунал у Гаазі в понеділок, 30 листопада, відновлює процес у справі двох колишніх керівників служби держбезпеки Сербії.

Йовіцу Станішича і Франко Сіматовіча звинувачують у злочинах проти людства і порушенні законів і звичаїв війни під час війн у Хорватії в 1991-1995 роках та Боснії і Герцеговині в 1992-1995 роках.

Станішич у грудні 1991 - жовтні 1998 року був начальником служби державної безпеки міністерства внутрішніх справ Сербії. Сіматовіч в 90-і роки був командиром підрозділу зі спеціальних операцій служби державної безпеки.

Сторона звинувачення стверджує, що Станішич і Сіматовіч брали участь у спільному злочинному підприємстві, метою якого було насильницьке вигнання більшості хорватів і боснійських мусульман зі значних територій Хорватії та Боснії і Герцеговини.

У виданому проти Станішича і Сіматовіча обвинувальному висновку стверджується, що вони організовували, фінансували, озброювали і тренували сербські секретні підрозділи, які переслідували, депортували і вбивали хорватів і боснійських мусульман.

Станішич перебуває під вартою з 12 червня 2003 року, а Сіматовіч - з 2 червня 2003 року. Вони відкидають усі висунуті їм звинувачення.

Нагадаємо, у липні Рада безпеки ООН продовжила мандат суддів міжнародного трибуналу по колишній Югославії (МТКЮ) до 31 грудня 2010 року. Питання щодо роботи трибуналів, особливо МТКЮ, було причиною серйозних розбіжностей у Раді Безпеки, оскільки МТКЮ не міг виконати рішення РБ ООН і завершити свою роботу в призначений термін.

Усього за час існування трибуналу було проведено 142 судові процеси, більшість з яких - 92 - проти сербів. Також 33 процеси було проведено проти хорватів, вісім - проти косовських албанців, сім - проти боснійських мусульман і два - проти македонців. Обвинуваченим був і екс-президент Югославії Слободан Мілошевич, який помер у в"язниці трибуналу в Гаазі, передає Радіо Свобода.

Зараз ви читаєте новину «У Гаазі поновили слухання у справі колишніх керівників держбезпеки Сербії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути