пʼятниця, 26 червня 2009 09:47

Екс-прем"єра Косово звільнили з-під варти

Екс-прем"єра Косово звільнили з-під варти
Сьогодні, 25 червня, окружний суд болгарського міста Кюстенділа звільнив колишнього главу крайового уряду Косова Агіма Чеку.

Вийшовши з будівлі суду, він заявив, що жодних обвинувачень йому пред"явлено не було. "Розслідуванням злочинів у регіоні займався Міжнародний трибунал по колишній Югославії в Гаазі (МТКЮ), і йому вдалося знайти винних. Сербія не має права вимагати моєї екстрадицію, оскільки я не є громадянином цієї країни", - заявив Чеку, якого Сербія звинувачує у скоєнні низки військових злочинів.

Зазначимо, він залишиться в Болгарії до 2 липня включно, так як позивальники ще можуть оскаржити це рішення.

Між тим, болгарські ЗМІ повідомили, що адвокат Чеку представив суду лист від нинішнього прем"єр-міністра Косова Хашима Тачі, який підтверджує, що колишній глава адміністрації регіону є членом дипломатичного корпусу Косова. Він також надав суду письмову заяву від ООН, заявивши, що затримана особа перебуває під юрисдикцією ООН у справах тимчасової адміністрації краю.

Нагадаємо, Сербія оголосила Чеку в міжнародний розшук у 2002 році. Він, а також кілька інших косовських албанців (у тому числі прем"єр Хашим Тачі) розшукуються Сербією за злочини, здійснені у 1990-х роках. Чеку звинувачують у геноциді сербського народу.

Як відомо, недавній арешт - не перший для Чеку. Вперше колишній прем"єр Косова, який в даний час очолює Соціал-демократичну партію краю, був затриманий в 2003 році в Словенії. Ще через рік його заарештували в Угорщині, а в травні 2009 року - в Колумбії. Щоразу Чеку просто висилали з країни, в якій він був заарештований.

За матерiалами: Lenta.ru, Інтерфакс.

Зараз ви читаєте новину «Екс-прем"єра Косово звільнили з-під варти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути