Ексклюзиви
пʼятниця, 27 лютого 2009 12:50

Косово проситься у Клінтон прийняти його в НАТО

Косово проситься у Клінтон прийняти його в НАТО
Президент Косово Фатмір Сейдіу та прем"єр-міністр проголошеної рік тому республіки Хашим Тачі зустрілися з держсекретарем США Хіларі Клінтон. Керівництво Косово підтвердило курс на приєднання до НАТО і ЄС, а крім того, держава розраховує незабаром стати членом МВФ та Всесвітнього банку.

Обидва лідери стверджували, що за минулий рік Косово зуміло встановити хороші відносини зі своїми сусідами, запевняли Клінтон в дружбі та промовляли слова подяки за ту підтримку, яку надають їхньому уряду американці.

Косово в побудові демократії досягло прогресу

Держсекретар зі свого боку констатувала прогрес, якого домоглося Косово на шляху до побудови демократичної держави. За її словами, Сейдіу та Тачі розповіли їй, що за час незалежності Косово жоден серб не залишив край, а багато хто навіть повернувся в свої будинки. Глава американської дипломатії пообіцяла разом з європейськими партнерами США продовжувати надавати підтримку "наймолодшій в світі демократії". Вона повідомила, що на переговорах обговорювалися політичні та економічні виклики, з якими сьогодні зіштовхується Косово.

Як стверджують США, за рік, що пройшов з моменту проголошення в односторонньому порядку незалежності від Бєлграду, Косово швидко рухається до перетворення на сучасну демократичну європейську країну.

За даними держдепартаменту, суверенітет Косово до теперішнього часу визнали 54 країни, включаючи переважну більшість членів ЄС, НАТО та ОБСЄ. Незалежність Косово, проте, як і раніше, не визнають Сербія та Росія, а сам край де-факто залишається розділений за етнічною ознакою на дві частини.

За матеріалами ИТАР-ТАСС, NEWSru.com

Зараз ви читаєте новину «Косово проситься у Клінтон прийняти його в НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути