вівторок, 18 листопада 2008 17:06

У Європі знали, що Голодомор був спланованою акцією проти українців

Сьогодні відбулася презентація наукового видання Національного інституту стратегічних досліджень Голодомор в Україні 1932-1933 років за документами політичного архіву Міністерства закордонних справ ФРН.

Як зазначив директор Національного інституту стратегічних досліджень Юрій Рубан, дане видання вперше презентує громадськості перекладені на українську мову звіти німецьких дипломатів про події в Україні 1932-1933 років.

За його словами, Національний інститут стратегічних досліджень хоче продовжити низку публікацій документів з європейських дипломатичних архівів про Голодомор, початок яким дали публікації італійських, британських та польських документів.

Рубан зазначив, що ці дослідження підтверджують, що Голодомор 1932-1933 років був спланованим злочином - геноцидом українського народу, і європейська дипломатія знала про його мету - знищення України як політичного явища, як нації, яка виявила своє прагнення до державного самовизначення.

"Після публікації цих матеріалів ми можемо стверджувати, що європейська дипломатія, а, отже, і політичне керівництво ключових європейських держав того часу знали про Голодомор і знали про його мету - знищення України. Немає жодного сумніву, що удар завдавався по майбутнього України як нації ", - сказав він.

Рубан зазначив, що в цих документах можна знайти відповідь на запитання, чому міжнародне співтовариство не відреагувало на трагедію. За його словами, це пов"язано з тим, що викриття злочину могло зашкодити налагодженню відносин з Радянським Союзом, який демонстрував результативність власного шляху модернізації та претендував на свою зону впливу на європейському континенті.

За словами наукового працівника, на підставі цих документів можна зробити висновок, що в ті роки ситуативний інтерес перевищив цінність мільйонів людських життів. "Сьогодні світове співтовариство, відгуки на український заклик про визнання Голодомору геноцидом, в дійсності формує відповідь на запитання, яке стосується не минулого, а сьогодення і майбутнього Європи: чи залишаються в силі основні принципи європейської безпеки, чи мова йде про те, що поточний інтерес виявиться вагомішим за фундаментальні європейські цінності ", - сказав він.

Директор Інституту європейських досліджень НАН Андрій Кудряченко, в свою чергу, зазначив, що читач цього видання зможе побачити як скрупульозно не тільки дипломатія, але і міністерства й відомства працювали з цими документами. "На більшості з них десятки підписів, зауважень, зірочок", - сказав він.

Крім того, Кудряченко зазначив, що серед цих матеріалів є два документи про голодних бунтах українців.

Він вважає, що видання цих документів буде сприяти формуванню адекватної оцінки цих подій з боку світового співтовариства.

Редактор журналу Україна модерна Андрій Портнов, у свою чергу, зазначив, що видання має "великий політичний сенс".

Як повідомлялося, фракція Наша Україна-Народна самооборона називає зневагою по відношенню до України відмову Президента РФ Дмитра Медведєва взяти участь у заходах до 75-ї річниці Голодомору.

Президент України Віктор Ющенко сподівається, що ознаменування 75-ї річниці Голодомору 1932-1933 років сприятиме об"єднанню нації, повідомляє УНІАН

Зараз ви читаєте новину «У Європі знали, що Голодомор був спланованою акцією проти українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути