середа, 09 листопада 2022 15:04

Спецтема: Війна Росії проти України

У ЄС представили новий план допомоги на рекордні €18 млрд

У ЄС представили новий план допомоги на рекордні €18 млрд
Європейський Союз офіційно готується сьогодні, 8 листопада, надати нову допомогу Україні, розраховану на 2023 рік. Фото: eastnews.ua

Європейський Союз офіційно готується сьогодні, 8 листопада, надати нову допомогу Україні, розраховану на 2023 рік.

Передбачають, що Україна отримуватиме від ЄС по €1,5 млрд щомісяця. Загальна сума за рік становитиме рекордні €18 млрд. Пропозицію Європейської комісії офіційно опублікували на сайті відомства 8 листопада. Щоб план було затверджено, знадобиться згода урядів усіх 27 країн Євросоюзу, рішення Європарламенту та Ради ЄС.

"Після засідання Європейської ради 20–21 жовтня 2022 року Комісія запропонувала безпрецедентний пакет підтримки для України у розмірі до 18 мільярдів євро на 2023 рік. Він буде наданий у вигляді кредитів на пільгових умовах із регулярними платежами", – зазначили в ЄК.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль прокоментував план фінансування.

"Дуже важлива ініціатива, яка підтримає економічну стабільність нашої держави і зміцнить фундамент майбутньої перемоги. Кошти допоможуть покрити значну частину дефіциту бюджету, який становитиме 38 мільярдів доларів... Очікуємо на позитивне рішення Європейського парламенту та Ради ЄС", – зазначив глава уряду.

Якщо пропозицією ЄК затвердять, то підтримка матиме форму довгострокових кредитів із високою знижкою. Термін повернення кредитів – до 35 років, починаючи з 2033-го. При цьому відсотки за ними замість України покриють країни ЄС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Європа готується до нової хвилі переселенців з України ‒ назвали причини

Умовою надання допомоги є реформи, необхідні для наближення до членства в Євросоюз. Кошти можна буде витрачати на такі потреби:

– невідкладні бюджетні витрати (не військові), включно з виплатою пенсій;

– відновлення критично важливої інфраструктури;

– початкова підтримка польової реконструкції.

Новий механізм покликаний зробити допомогу ЄС Україні передбачуваною та гарантованою. Якщо схвалити весь пакет на рік одразу, не доведеться затверджувати кожен транш окремо. Адже саме через це надання коштів Україні на цей рік виявилося сповільненим. Щоб уникнути подальших затримок, ЄК пропонує використати додаткову подушку в бюджеті ЄС як гарантію для залучення коштів.

Враховуючи те, що дефіцит бюджету України наступного року прогнозується на рівні до €5 млрд на місяць, окрім допомоги ЄС, знадобиться фінансування і від інших партнерів.

"Ця стабільна, регулярна та передбачувана фінансова допомога – у середньому 1,5 мільярда євро на місяць – допоможе покрити значну частину короткострокових потреб України у фінансуванні на 2023 рік, які, за оцінками української влади та Міжнародного валютного фонду, становлять від 3 до 4 мільярдів євро на місяць. Підтримка, запропонована ЄС, має бути підкріплена аналогічними зусиллями інших великих донорів, щоб покрити усі потреби України у фінансуванні на 2023 рік", – йдеться у повідомленні ЄК.

Однак рішення про новий механізм допомоги Україні від ЄС вже намагається заблокувати Угорщина, як повідомляє Bloomberg. Представники Угорщини заявили міністрам фінансів країн ЄС на зустрічі у Брюсселі, що країна не підтримає підготовку 18-мільярдного пакету допомоги Україні на 2023 рік, згідно з інформацією агентства.

"ЄК запропонує у середу надати Києву пільгові кредити на більш стабільній основі, але ця ініціатива вимагатиме використання додаткових резервів, що є в бюджеті ЄС. Глава мінфіну Угорщини Міхай Варга сказав колегам, що він не підтримає такий варіант", – повідомили в матеріалі з посиланням на анонімні джерела у Брюсселі.

23 червня всі 27 країн-членів блоку ухвалили рішення надати Україні статус кандидата на вступ. До кінця 2024 року Україна планує повністю бути готовою до вступу в ЄС.

Минулого місяця ЄС підписав меморандум про взаєморозуміння щодо надання Україні макрофінансової допомоги на €5 млрд.

В Україну надійшли $1,3 млрд додаткового фінансування від Міжнародного валютного фонду. Кошти використають на посилення обороноздатності, виплату пенсій, соціальні програми й підтримку економіки, заявили в уряді.

Зараз ви читаєте новину «У ЄС представили новий план допомоги на рекордні €18 млрд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути