четвер, 17 березня 2022 12:21

Спецтема: Війна Росії проти України

"У багатьох є ейфорія, що війна за місяць-два закінчиться. Треба готуватися до найгіршого" – військовий експерт

"У багатьох є ейфорія, що війна за місяць-два закінчиться. Треба готуватися до найгіршого" – військовий експерт
"Три-п'ять років під такими санкціями Росія не витримає. Але і нам треба протриматися якийсь час", говорить Микола Бєлєсков. Фото: Facebook

Війна Росії проти України показала систематичні помилки у воєнному керівництві Російської Федерації. У ворога закінчується військовий резерв. Але треба готуватися, що швидкого краху Росії не станеться.

Де зараз найгарячіші точки фронту та як довго може триматися окупант в інтерв'ю Gazeta.ua розповів Микола Бєлєсков. Він - військовий експерт, консультант центру безпекових досліджень в Національному інституті стратегічних досліджень.

– Про наступ російських військ можемо говорити, що вони уповільнилися у більшості напрямків, - каже він. - Якщо порівнюємо те, що було у перші 10 днів війни та другі 10, то на всіх напрямках темпи просування росіян значно сповільнилися. Але сказати, що лінія фронту повністю стабілізувалася, поки що не можемо. Є ділянки, особливо це стосується навколо території Операції об'єднаних сил, де значні вклинення. Це Запорізька область, північ Харківщини. Якщо Збройні сили зупинять ворога на тих рубежах, де є, це добре. Якщо ворог нависатиме на фланг ООС, то, думаю, командування прийматиме рішення, щоб організовано відійти. Щоб не створити загрози для нашого найбільшого угруповання.

Нам поставили 17 тисяч різних протитанкових засобів Математично цього вистачить проти всіх танків та бронетехніки, що є у російської армії

Якою себе показала наша армія?

Можемо говорити про успішний характер стратегічної оборонної операції. Основні наші сили збережені. ЗСУ можуть чинити систематичний спротив за винятком Маріуполя, гарнізон якого в оперативному оточенні. Хоча продовжує чинити спротив. Всі інші не оточені, продовжують спротив, є зв'язок із тилом. Завдання виконуються успішно. У росіян не вийшло глибоких розтинаючих та захоплюючих ударів, за допомогою яких зміщуються основні сили противника. Плюс ми отримали важливий час на внутрішню мобілізацію, на мобілізацію міжнародної спільноти, яка поставила нам 17 тисяч різних протитанкових засобів та засобів проти бронетехніки противника. Математично цього вистачить проти всього, що є у російської армії.

Питання у ворога стоїть не в тому, щоб взяти контроль над окремими територіями, а щоб знищити основу для спротиву

Ми поки що на першому етапі, коли проводиться стратегічна оборонна операція з метою максимального вимотування наступального потенціалу противника. З метою стабілізації певної лінії фронту. Поки вона не стабілізувалася і ворог на Півдні, на Сході, біля Харкова намагається прощупувати. Десь у них є певні успіхи, але вони їм дуже дорого коштують і не вирішують ключового завдання. Бо питання у ворога стоїть не в тому, щоб взяти контроль над окремими територіями, а щоб знищити у короткостроковій перспективі основу для спротиву.

Наші сили залишаються повністю не оточеними, чинять спротив. Ворог не досягнув своїх цілей

Чи виконує російська армія ті завдання, які перед ними поставили?

Три тижні – це дуже серйозний термін. Всі масштабні операції у Другій світовій війні, наприклад, мали термін у три тижні-місяць. І в цілях було прорвати оборону, оточити противника, знищити тили. Наші сили залишаються повністю не оточеними, чинять спротив. Ворог не досягнув своїх цілей. Тут спрацювало два чинники – систематичний спротив наших Збройних сил та значні і систематичні помилки у військовому керівництві РФ. Російські збройні сили виявилися зовсім не такими, які показували, зокрема, західні видання.

Маємо зробити серйозні удари, які б відкинули противника на декілька десятків кілометрів назад. Це мало б стратегічні наслідки

Чи не повториться ситуація із Донбасом, коли фронт закріпився на багато років?

Те, що треба готуватися до того, що швидкого краху Росії не станеться. Це правда. Цілі у обидвох сторін максималістські. І можливість мобілізувати під ці цілі ресурси є. Що у нас - за допомогою Заходу, що в Росії, оскільки вона продовжує торгувати нафто- і газоресурсами. Загалом стратегічно треба готуватися до затяжного протистояння. Треба не просто обороняти території, але і готуватися, щоб у перспективі звільнити окуповані території. Або хоча б, коли наступальний потенціал вичерпається – з коліс провести один-два потужних контрудари. Не контратаки, як ми зараз постійно проводимо. А серйозні удари, які б відкинули противника на декілька десятків кілометрів назад. Це мало б стратегічні наслідки.

Час грає проти росіян. Йдеться не лише про протистояння України, а й про те, що західні санкції працюють

Є ризк, що Росія зможе окопатися. Але довгостроково це не гратиме їй на користь. Коли проти Росії накладено стільки санкцій, треба робити або крок назад, або досягати цілей військовим шляхом. Останній варіант не розглядається.

Стратегічно можливість зупинитися та окопатися росіян не порятує. З усіма санкціями вони не зможуть тягнути все це на собі. Це проміжний етап, а не так як це було в 2014-му році. Три-п'ять років під такими санкціями Росія не витримає. Але і нам треба протриматися якийсь час. Маємо бути готовими, що за декілька місяців це не закінчиться. Але час грає проти росіян. Йдеться не лише про протистояння України, а й про те, що західні санкції працюють.

Треба готувати до гіршого сценарію. Бо у багатьох є ейфорія, що це за місяць-два закінчиться.

Можливість перегрупуватися, підготуватися до двох серйозних ударів у РФ залишається

У Путіна закінчуються резерви?

Так. Але далеко не всі сили, які зараз задіяні, втратили боєздатність. Якщо ми реально знищили до чверті батальйонно-тактичних груп, залишається ще 75 відсотків. І можливість перегрупуватися, підготуватися до двох серйозних ударів залишається. Тобто створити серйозний резерв і кинути в бій буде важко. Тому що треба займатися підготовкою, озброювати їх, а це час. Росіяни з тим компонентом, який вони мають проти нас зараз, мають можливість для перегрупування і спроби завдати удар. Мабуть, зараз це і відбувається. Тому що стабілізація може бути не лише як наслідок вичерпання потенціалу противника, а внаслідок того, що він взяв відповідну паузу і намагається покращити свої справи.

Серйозних резервів у наступні декілька тижнів справді важко уявити. Якщо кинути без підготовки, їх просто знищать. Росіяни пожинають плоди, що створили компактну армію, яка виявилася не дуже професійною. Тепер у них немає готового мобілізаційного ресурсу.

Ворог ще не вичерпав свій наступальний потенціал

Наскільки критична ситуація в Чернігові та Маріуполі?

Чернігів повністю не оточений. Постачання систем, зокрема, ураження продовжується. Не зважаючи на спроби росіян порізати комунікації.

Ми поки не можемо зняти блокаду Маріуполя, бо на близьких до нього напрямках є проблеми. Спочатку треба розібратися з тим, що навколо загрожує.

Деблокада міста вимагає серйозного угруповання, якого зараз немає. У нас протяжний фронт, одразу декілька напрямків. Ворог ще не вичерпав свій наступальний потенціал. Росіяни показують гарний приклад: можна мати купу заліза, але не вміти якісно діяти.

Зараз ви читаєте новину «"У багатьох є ейфорія, що війна за місяць-два закінчиться. Треба готуватися до найгіршого" – військовий експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути