четвер, 03 грудня 2009 17:12

У 2026 році в Києві буде 4 мільйони жителів - експерти

У 2026 році в Києві буде 4 мільйони жителів - експерти

За прогнозами київської влади, до 2026 року кількість жителів міста збільшиться приблизно на один мільйон осіб, тобто з трьох до майже чотирьох мільйонів осіб.

Такий показник затвердила в середу, 2 грудня, Постійна комісія Київради з питань земельних відносин, містобудування та архітектури як основу для розробки Концепції та Генерального плану розвитку столиці на період до 2026 року.

Завідувач відділу міграційних досліджень Інституту демографії та соціальних досліджень НАНУ Олексій Позняк повідомив, що до 2026 року передбачається зростання середньої очікуваної тривалості життя як чоловіків, так і жінок. Для чоловіків це зростання буде більшим. За високим варіантом тривалість життя чоловіків до кінця прогнозного періоду перевищить 74 роки, жінок - буде наближатися до 81-го року, що, як зазначив Позняк, лише на 2-4 роки менше, ніж у найбільш благополучних країнах.

Майже в 1,5 рази зросте міграційний приріст

За його словами, фахівці припускають, що за високим варіантом показник сумарної народжуваності (показник, що характеризує середню кількість дітей, яких народжує одна жінка протягом свого життя) збільшиться майже на чверть, за середнім варіантом - зростання буде втричі меншим, ніж за високим варіантом.

Майже в 1,5 рази зросте міграційний приріст за високим варіантом, за середнім він буде трохи меншим, додав Позняк.

"Згідно з прогнозними розрахунками, на початок 2026 постійне населення складе 3, 3 мільйона за високим варіантом і 3,1 мільйона - за середнім варіантом. Чисельність фактичного населення складе від 3,7 до 3,9 мільйонів осіб, і оціночна чисельність "денного" населення становитиме від 3,9 до 4,3 мільйонів осіб", повідомив Позняк.

Позняк також повідомив, що на початок 2009 року, за даними Держкомстату, чисельність постійного населення столиці становила 2 млн 724,2 тис осіб, а чисельність наявного населення - 2 млн. 752,9 тис осіб.

При цьому він звернув увагу, що в порівнянні з даними першого всеукраїнського перепису населення, який провели в 2001 році, чисельність постійного населення Києва збільшилася на 157,2 тисяч осіб.

Позняк також зазначив, що статистичні дані дають неповну інформацію про кількість людей, які фактично проживають у столиці. Тому Інститутом демографії проведено роботу зі встановлення фактичної чисельності жителів Києва, тобто, розраховано сукупність осіб, які фактично проживають у межах міста.

Позняк пояснив, що розраховано суму двох показників: постійного населення, дані про чисельність якого надає держстатистики, та незареєстроване населення міста. У розрахунках використовувалися чотири методи оцінки чисельності фактичного населення міста, серед яких, наприклад, методика, що враховує дані про продаж солі і норми її споживання, дані перепису мігрантів, а також дані про кількість учнів загальноосвітніх шкіл та кількість дітей шкільного віку за даними держстатистики.

Проведено роботу зі встановлення фактичної чисельності жителів Києва

"На основі застосування чотирьох розроблених методів ми виходимо на комплексну оцінку чисельності фактичного населення Києва в 3 млн 144,3 тисяч, що на 420 тисяч осіб більше, ніж чисельність постійного населення за даними державної статистики", - сказав Позняк.

Водночас, за його інформацією, розраховано і такий показник, як "денне" населення столиці, що враховує як постійне та незареєстроване населення, так і осіб, які перебувають у лікарнях, гостях, транзитом, трудових мігрантів та ін. На даний час у столиці налічується до 3,5 мільйонів таких осіб.

За інформацією Позняка, розрахунки прогнозованої кількості населення на період до 2026 року робилися за двома варіантами: за найкращими умовами для населення - високий варіант приросту населення і за найбільш ймовірного варіанту розвитку - середній варіант.

Як повідомлялося раніше, у жовтні цього року, київська влада має намір створити спеціальний відділ, який займатиметься перерахунком мешканців столиці.

За матеріалом УНІАН

Зараз ви читаєте новину «У 2026 році в Києві буде 4 мільйони жителів - експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути