четвер, 08 листопада 2007 12:57

Тисячі прихильників Беназір Бхутто заарештовані пакистанською поліцією

Пакистанська поліція заарештувала тисячі прихильників колишнього прем"єр-міністра країни Беназір Бхутто, лідера опозиційної "Партії пакистанського народу". 13 листопада опозиція має намір провести марш на чолі з Бхутто: супротивники режиму вимагатимуть відставки президента Первеза Мушаррафа з поста командувача армією. Президент США Джордж Буш також заявив, що Мушарраф має скласти з себе повноваження глави збройних сил і провести в країні вибори в січні 2008 року. Поліція попереджає, що будь-які мітинги заборонені, оскільки влада побоюється нових терактів, на зразок вибухів у Карачі, які 18 жовтня забрали півтори сотні життів.

Президент Джордж Буш у особистій бесіді з пакистанським лідером закликав його відмовитися від повноважень командувача збройними силами. Він висловив сподівання, що після виборів у січні 2008 року Беназір Бхутто розділить владні повноваження з Мушаррафом. Уряд країни запевняє, що вибори відбудуться за запланованим графіком, проте президент Пакистану поки що не підтвердив цього особисто.

3 листопада в Пакистані було оголошено надзвичайний стан, відправлено у відставку голову Верховного суду, припинено дію конституції, відключено від мовлення приватні інформаційні телеканали. До Ісламабаду та ряду інших міст увійшли війська. Влада пояснює ці заходи активізацією бойовиків-ісламізму в районі афганського кордону і збільшенням числа терактів.

Одночасно уряд посилив тиск на опозицію: було заарештовано від 600 до 700 активістів однієї з провідних релігійних партій "Джаммат-е Ісламі". Затримані представники опозиційного крила партії "Мусульманська ліга Пакистану", лідер якого екс-прем"єр Пакистану Наваз Шаріф живе у вигнанні, та активісти пуштунських націоналістичних організацій.

Бхутто, яка протягом останніх восьми років проживала в еміграції, прибула на батьківщину 18 жовтня. Через декілька годинників після прильоту на її кортеж було здійснено напад, у результаті якого близько 140 чоловік загинули і понад 500 були поранені. Попри це, Бхутто заявила, що має намір залишитись у країні і брати участь у майбутніх парламентських виборах, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Тисячі прихильників Беназір Бхутто заарештовані пакистанською поліцією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути