середа, 20 квітня 2016 19:56

"Тут унікальні люди жили. А в один день всіх виселили" - як живе Чорнобиль сьогодні
11

Автор: Тарас Подолян
 
Gazeta.ua продовжує серію репортажів із зони відчуження до 30-річчя Чорнобильської трагедії. Друга історія про місто Чорнобиль та його мешканців

До побудови міста Прип'ять, центром межиріччя Дніпра і Прип'яті, було місто Чорнобиль. Перші згадки про нього датуються 1193 роком, коли сюди приїжджали князі з Києва на полювання. В царські часи половина населення були євреї, решта українці, білоруси і поляки. В місті діяло дві синагоги, православна церква, католицький костел.

З приходом радянської влади, Чорнобиль став районним центром. Тут жило 14 тисяч людей. Працював ливарний завод, в затоні ремонтували човни та кораблі Дніпровського річкового пароплавства.

Автор: Тарас Подолян
 

Від Чорнобиля до атомної станції 28 км. За два дні після вибуху населення евакуювали. Залишились тільки міліція і пожежники. Також частина комунальників, яка обслуговувала місто. У місті розгорнули один з штабів ліквідації аварії. Але вже за рік сюди повернулась частина жителів. У 1990 році їх нараховували десь до півтисячі людей. У 2007 році залишилось 157 осіб.

Автор: Тарас Подолян
 

Зараз у місті постійно живе до півсотні людей. Більшість з них — літні люди, які не змогли пристосуватись жити в інших місцях.

На вулиці Миру, 47 мешкає колишній вчитель 70-річний Михайло Шилан. Після 20-хвилинних блукань, знаходимо його ворота в заростях закинутих будинків. Вони пофарбовані у синьо-жовтий колір.

Автор: Тарас Подолян
 

"В нас таких синьо-жовтих фурток є в трьох хатах, де живуть люди. Пофарбували, щоб виділятись", - пояснює чоловік.

Веде одразу до городу показати, які у нього зійшли сині фіалки. Тут же три вулики з бджолами на пнях. На сусідній хаті сидить руда білка і уважно спостерігає за нами.

"Я за професією вчитель музики. Але до вибуху працював в школі села Красне, що якраз напроти станції. А жили ми з дружиною Параскою тут в хаті. Вона два роки тому померла, то тепер сам, - розповідає Михайло Павлович. - Колись син хотів сюда переїхати. Навіть з сусідкою, яка виїхала, домовились, щоб вони в них жили. Але щось передумав".

Відколи живе сам своє подвір'я перетворив на імпровізований музей. Встановив навіс, у якому зібрав різні речі: патрони часів Другої світової війни, старі тарілки та різне залізяччя, яке використовували жителі, щоб спростити собі життя.

Автор: Тарас Подолян
 

"Я восени на лодці під бережком Прип'яті плаваю, то назбирав трохи різних речей. Маю від пулемета колеса і снаряди використані. Тут гребки є, якими ягоди збирають. А ось це - ціп, яким молотили зерно".

Дістає з-під дальньої стіни палицю. Починає гамселити ним об землю імітуючи процес молотіння.

"Це колись так збіжжя обробляли - клали снопа і били", - пояснює вчитель.

З всього його музейного набору виділяється плакат "Родине ударный труд". За ним видно полотно з портретом Ілліча.

Автор: Тарас Подолян
 

"Я цих комуняків позбирав на смітнику, коли мародери грабили хати в місті. Вони ж все повикидали на вулицю, ламали. Тягли все, що можна. Хто його знає в якій хаті речі місцевих жителів зараз служать,- згадує Михайло Павлович. - Це після 2000 року було: що не могли забрати, просто нищили".

Чоловік веде до хати, щоб показати як вміє грати на баяні. Каже, що вчився на вчителя музики, але в школі не вистачало історика і керівника молодших класів, тому працював одразу на трьох посадах.

"Треба знати історію свого краю, тут же унікальні люди жили тисячі років, а в один день всіх звідти виселили.

Автор: Тарас Подолян
 

90% населення Чорнобиля - працівники адміністрації зони відчуження, лісничі, пожежники і науковці. Працюють і живуть тут вахтою.

"Хтось робить чотири дні тут, три вдома. Живуть, як правило, в Іванкові чи Славутичі (райцентри в Київській області — Gazeta.ua) Інша вахта — 15 днів на роботі, 15 вдома", - розповідає Галина Гриценко, єдина працівниця пошти в всій зоні.

Автор: Тарас Подолян
 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Спасібо київським врачам, сказали: везіть бабу назад у зону, там вона ще довго проживе"

Центр Чорнобиля зараз схожий на типове радянське містечко з книг та чи агітаційних плакатів. Усі культові будівлі в місті змінили призначення. Так, синагога стала військкоматом, а костел — відділення районного суду. Володимир Ленін на монументі показує в сторону ЧАЕС.

Тут взагалі немає реклами крамниць чи барів. Центральна вулиця Радянська проходить через весь адміністративний центр міста. Там розташовані адміністрація зони відчуження, пошта, телеграф, будинок культури і центральна столова "Прип'ять". Також є відомча лікарня, два відомчі готелі і автостанція. Вздовж вулиці всі п'яти та триповерхові будинки перетворені в гуртожитки.

Автор: Тарас Подолян
 

Ідеальний порядок і відсутність сміття дисонує, коли відійти з Радянської ліворуч чи праворуч, починаються зарості занедбаних вулиць. Велика частина будинків тут розграбована і заросла кущами. Огородження за 30 років повалені і розбиті.

"В місті немає жодної аптеки чи банку. Є два банкомати", - додає Галина Сергіївна.

Щодня з автостанції міста йдуть автобуси до Києва до площі Шевченка. Але в них сісти можна лише за перепусткою.

Автор: Тарас Подолян
 
Зараз ви читаєте новину «"Тут унікальні люди жили. А в один день всіх виселили" - як живе Чорнобиль сьогодні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути