середа, 12 березня 2008 17:54

Туреччина міняє політику щодо курдів

Влада Туреччини планує інвестувати близько 12 мільярдів доларів у розвиток південно-східних районів, населених переважно курдами. Нова програма розрахована на п"ять років і передбачає будівництво нових дамб, водних каналів, розвиток транспортної інфраструктури та очищення прикордонних із Сирією районів від протипіхотних мін, повідомив прем"єр країни Тайіп Ердоган.

"У боротьбі з тероризмом, разом зі зброєю, необхідно використовувати інші засоби", - сказав глава уряду.

В кінці цього тижня Ердоган має намір відвідати південний схід Туреччини з тим, аби роз"яснити політику Кабінету міністрів у питанні економічного підйому регіону.

Ердоган також повідомив про плани розпочати телевізійне мовлення курдською. Новий телеканал, який розпочне роботу протягом кількох місяців, також транслюватиме перською та арабською мовами. "Це стане важливим кроком у задоволенні культурних прав населення регіону", - підкреслив турецький прем"єр.

У Туреччині проживає близько 12 мільйонів курдів. Владі країни протистоїть сепаратистська Робітнича партія Курдистану (РПК), яка силою домагається створення курдської автономії на частини території країни. Цей конфлікт, що триває майже чверть століття, призвів до загибелі близько 40 тисяч чоловік.

Наприкінці лютого турецька армія провела транскордонну операцію у Північному Іраку проти бойовиків РПК, що базуються там. У ній брали участь близько 10 тисяч турецьких військовослужбовців. За даними Генштабу, під час операції було знищено 240 бойовиків.

Всупереч закликам міжнародного співтовариства, турецька армія в майбутньому має намір продовжити військові операції проти курдських сепаратистів.

"Операції будуть продовжені. У нас ще є уроки, які ми маємо подати терористам", - заявив 3 березня начальник Генерального штабу збройних сил Туреччини армійський генерал Яшар Бююкаинит.

Сказане, зокрема, стосується і трансграничних операцій.

Європейський союз, вступу до якого як повноправний член добивається Анкара, постійно вимагає від неї проведення демократичних реформ, спрямованих на задоволення культурних прав курдів, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Туреччина міняє політику щодо курдів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути