пʼятниця, 10 березня 2017 04:28

Топ-5 пам'ятників Тараса Шевченка у світі
6

В світі налічується 1384 пам'ятника Тарасу Шевченку, які розміщені в 36 країнах світу. В Україні майже 200 монументів Кобзарю розміщені в Івано-Франківській області, потім йдуть Львівська, Тернопільська і Черкаська області.

1. Харків.
Монумент Шевченка вважається одним із найкращих через композицію і архітектурне оточення. Розташований у саду Т. Г. Шевченка на вулиці Сумській. Це статуя Кобзаря заввишки 5,5 м на 11-метровому постаменті, яку за спіраллю оточують 16 динамічних скульптур, що зображують персонажів творів Кобзаря і уособлені образи трудового народу. Відкриття монумента відбулося 24 березня 1935 року.

Автор: uk.wikipedia.org
  Монумент Шевченка в Харкові
Монумент Шевченка в Харкові

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опублікували тізер до фільму про Шевченка.

2. Полтава
Унікальний через поєднання кубізму і конструктивізму, яке втілив український скульптор Іван Кавалерідзе. Був частково зруйнованим під час Другої світової війни. Існує історія, що фашисти пошкодили монумент, бо переплутали із Леніним.

Автор: gazeta.ua
  Монумент Шевченка в Полтаві
Монумент Шевченка в Полтаві

3. Київ
35 років в 5 невдалих спроб встановити монумент Кобзарю спіткав столицю України. Остання спроба в 1939 році скульптора Матвія Манізера виявилась замалою для Шевченківського парку, тому її відвезли до Канева. Автор зробив на 2 метра вищим Шевченка і такого встановили навпроти університету. Матвій Манізер став автором монументів Шевченка в Києві і в Харкові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 найпопулярніших віршів Тараса Шевченка.

Автор: uk.wikipedia.org
  Монумент Шевченка в Києві
Монумент Шевченка в Києві
Перше скульптурне зображення поета і художника було виготовлене у Санкт-Петербурзі за рік після смерті, першу скульптуру створено в Харкові в садибі Алчевських в 1889 році. Перший пам'ятник за кордоном встановили в Казахстані в Форт-Шевченко в 1881, де український геній був у засланні.

Якщо на початку XX століття Шевченка зображували в кожусі в шапці як літнього чоловіка, то з років незалежності Кобзаря почали зображувати молодим.

4. Рим
Оригінальний пам'ятник, де Тарас Григорович зображено в ролі римського патриція, урочисто відкрито 1973року перед греко-католицьким собором Святої Софії. Автором став італійський скульптор У. Мацеї, який показав світову культурну приналежність українського письменника і художника.

Автор: uk.wikipedia.org
  Монумент Шевченка в Римі
Монумент Шевченка в Римі

5. Буенос-Айрес
Відкриттям монументу Кобзарю в 1971 році у столиці Аргентини стало подякою українців за надання притулку для мігрантів. Складається із двох частин і поєднаний у єдиний архітектурний комплекс.

Автор: uk.wikipedia.org
  Монумент Шевченка в Буенос-Айресі
Монумент Шевченка в Буенос-Айресі

До відкриття монументу Шевченка у Вашингтоні були причетні 7 президентів Америки. Президент Г. Трумен був почесним головою комітету по створенню пам'ятника Т. Г. Шевченку, а майбутній президент Р. Рейган входив до складу цього комітету. Тогочасний діючий президент Д. Ейзенхауер підписав схвалений парламентом закон про будівництво пам'ятника. Д. Кеннеді допоміг реалізувати задум, а спеціальна заява президента Л. Джонсона вмурована під постаментом пам'ятника. При закладці пам'ятника Кобзарю використано спеціальну лопату, яку використовували тільки при закладанні пам'ятників Д. Вашингтону і А. Лінкольну в американській столиці.

Найвище місце на Землі, де встановлений монумент поетові - це пік Шевченка в Кабардино-Балкарії - 4200 метрів над рівнем моря. Найвищий у світі пам'ять пам'ятник Шевченкові, висотою 7 метрів, стоїть у Ковелі, що на Волині.

У Румунії, невдовзі після повалення в 1993 році соціалістичної системи, монумент Кобзаря знищили, як і в Санкт-Петербурзі, а у Торонто його викрали.

Зараз ви читаєте новину «Топ-5 пам'ятників Тараса Шевченка у світі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути