середа, 12 вересня 2018 14:15

Томос близько: у Константинополі розповіли, що робитимуть посланці Вселенського патріарха в Україні

Томос близько: у Константинополі розповіли, що робитимуть посланці Вселенського патріарха в Україні
Митрополит Еммануїл вважає, що Вселенський Патріархат несе історичну відповідальність за Українську церкву. Тому й вирішив надати їй автокефалію

Константинополь розцінює призначення екзархів патріарха Варфоломія в Україні як допомогу у будівництві помісної незалежної Церкви.

Про це єпископ Константинопольської православної церкви, митрополит Гальський Еммануїл заявив в інтерв'ю італійському агентству церковних новин SIR.

"2 екзархи покликані прокласти шлях до автокефалії. Слід зазначити, що в цьому випадку процес не менш важливий, ніж мета. Фактично завдяки цьому процесу різні гілки Української православної церкви можуть бути зближені", - сказав він.

Головна місія екзархів Константинопольського патріархату полягає у "сприянні контактам, наведенні мостів, заохоченні до діалогу та, нарешті, сприянні будівництву незалежної помісної Церкви", наголосив Еммануїл.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російська церква готує жорстку відповідь на призначення екзархів в Україні

"Патріарх Варфоломій має намір захищати церковний орган українського народу, за який несе історичну відповідальність, оскільки Митрополит Київський залежить від юрисдикції Вселенського Патріархату, - сказав константинопольський священнослужитель. 1686-го Московський Патріархат отримав право висвятити митрополита Київського, але не скористався ним. Таким чином, Вселенський Патріархат несе подвійну відповідальність як у православному світі в цілому, так і в Україні, зокрема".

Константинопольський патріархат призначив своїми экзархами в Києві архієпископа Памфілійского Данила із США та єпископа Едмонтонського Іларіона з Канади. У прес-центрі Київської патріархії (УПЦ-КП) вітали це рішення і заявили, що очікують плідної співпраці з экзархами у підготовці до надання автокефалії Православної церкви в Україні. "Призначення екзархів є грубим порушенням канонічної території Української Православної церкви", - заявили в УПЦ МП.

Зараз ви читаєте новину «Томос близько: у Константинополі розповіли, що робитимуть посланці Вселенського патріарха в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути