понеділок, 19 грудня 2011 11:42

Тисячі чехів на вулицях поминають першого президента Вацлава Гавела
17

Фото: Фото: Reuters

Тисячі жителів Чехії вийшли на вулиці в неділю, 18 грудня, щоб вшанувати пам'ять першого президента Чехії та одного з лідерів "оксамитової революції" 1989р. Вацлава Гавела.

Як повідомляє Reuters, в Празі люди зібралися на Вацлавській площі, на яку виходили протестуючі під час "оксамитової революції". Присутні тримали величезний, 20-метровий, чеський прапор, виголошували промови і молились. "Ми будемо сумувати за ним", - сказала 57-річна мешканка Чехії Власта Лопатова. "Такі люди як він - рідкість, особливо в наші дні", - зазначила вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер колишній президент Чехії Вацлав Гавел

Чеський уряд має намір скликати нараду, на якій визначаться з офіційною датою жалоби за покійним. Церемонія поховання Гавела повинна пройти в п'ятницю, 23 грудня.

Нагадаємо, про смерть чеського політичного лідера 18 грудня заявив прем'єр-міністр країни Петер Нечас. Гавел помер через ускладнення, що виникли після тривалої хвороби: 75-річний чоловік страждав від захворювання дихальних шляхів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вацлав Гавел потрапив до лікарні з аритмією серця

Світові політичні лідери вже відреагували на сумну подію. Свої співчуття висловили президент США Барак Обама, канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент Франції Ніколя Саркозі, екс-лідер Польщі Лех Валенса та ін.

Вацлав Гавел народився в Празі в 1936р. Кар'єру розпочав як письменник, пізніше брав участь у дисидентському русі. Один з ініціаторів створення "Громадського форуму" в 1989р. Президент Чехословаччини (1989-1992рр.), Перший президент Чехії (1993-2003рр.).

Зараз ви читаєте новину «Тисячі чехів на вулицях поминають першого президента Вацлава Гавела». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути