Ексклюзиви
вівторок, 17 листопада 2009 15:22

Чехи зі словаками відзначають річницю оксамитової революції

Чехи зі словаками відзначають річницю оксамитової революції
Сьогодні, 17 листопада, Чехія і Словаччина відзначають 20-ту річницю початку "оксамитової революції" - безкровного повалення комуністичного режиму у Чехословаччині.

У центрі Праги люди пройдуть ходою слідами студентської демонстрації, з якої починалася революція. Потім на Народному проспекті виступить головний герой тих днів перший президент незалежної Чехії Вацлав Гавел. День повалення комуністичного ладу чехи тепер називають Днем боротьби за свободу і демократію.

Влада Праги вирішила по-своєму нагадати події того часу: сьогодні мешканці чеської столиці зможуть пробігтися магазинами за дефіцитом або постояти у довгій черзі за продуктами за соціалістичними цінами.

У найбільших містах Словаччини відбудуться виставки документів і фотографій, концерти і зустрічі з учасниками подій 17 листопада 1989. Однак у Словаччині, що проголосила державну незалежність 1 січня 1993, ювілейні заходи відбуваються скромніше, ніж у Чехії.

17 листопада 1989 поліція припинила в Празі мирну студентську демонстрацію. Масові виступи, що спалахнули вслід за цим, призвели до усунення комуністів від влади.

У 1990 році в Чехословаччині провели перші за більш ніж 40 років демократичні вибори. Ще через три роки країна розпалася на дві незалежні держави, повідомляє Радіо Свобода.

Зараз ви читаєте новину «Чехи зі словаками відзначають річницю оксамитової революції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути