Ексклюзиви
середа, 06 лютого 2008 10:03

Тимошенко вирішила посадити Бойка

Тимошенко вирішила посадити Бойка
Глава Кабміну Юлія Тимошенко зажадала від силових структур притягнути до кримінальної відповідальності екс-міністра палива й енергетики Юрія Бойка.

Як повідомляє "Дело", пункти обвинувачення Тимошенко вже перелічила. Перше - підписання Юрієм Бойком 25-річного контракту з "РосУкрЕнерго" на транзит російського газу за пільговою ціною 1,09 долара за тисячу кубічних метрів на 100 кілометрів.

Як аргументація Тимошенко наводить дані про те, як зменшувалася кількість газу, одержуваного Україною за надання послуг із транзиту "блакитного палива" (у 2004-ому - 28,3 мільярда кубометрів, у 2007-ому - уже 11,5 мільярда).

Другий пункт обвинувачення стосується договору про пільгове зберігання газу в українських сховищах. І третій пункт: за даними Тимошенко, у "Нафтогазі" працювала система "відкатів" - ресурси й послуги для підприємства закупалися за цінами, які у десятки разів перевищують ринкові.

Юлія Тимошенко навела приклади, коли рішення приймалися на шкоду державної компанії. За кожним виявленим фактом Тимошенко має намір направляти листа до Генпрокуратури, СБУ й Міністерства внутрішніх справ, щоб притягти до відповідальності осіб, причетних до укладання даних угод.

Зокрема, за даними Тимошенко, у НАК "Нафтогаз" працювала система "відкатів", коли технічні ресурси й послуги для підприємства закупалися за цінами, які у десятки разів перевищують ринкові.

Крім того, з 2005 року, після приходу "РосУкрЕнерго", почала зростати заборгованість НАК "Нафтогаз" перед кредиторами. За даними прем"єр-міністра, така ситуація створювалася штучно й могла привести до повного банкрутства НАК.

У зв"язку із цим Тимошенко ініціює перевірку за кожним із цих порушень і готується ініціювати порушення кримінальних справ проти відповідальних за це посадових осіб. До виконання даного доручення прем"єр підключила КРУ, Мін"юст, Мінфін, Податкову службу, Держмитницю й нинішнє керівництво НАК "Нафтогаз".

За словами глави КРУ Миколи Сівульського, під час підписання договорів щодо участі компанії "РосУкрЕнерго" в україно-російських газових відносинах ні в Юрія Бойко, ні в Ігоря Вороніна не було відповідних повноважень. "Ці люди перевищили свої повноваження й повинні за це відповідати", - заявив Сівульський. За його словами, на цій підставі КРУ разом з Мін"юстом готуються визнати договори недійсними. Юлія Тимошенко також доручила МЗС і НАК "Нафтогаз" почати переговори із країнами - постачальниками газу про перехід на прямі постачання без участі посередників. За її даними, з листопада "РосУкрЕнерго" не виконувало своїх зобов"язань і не постачало газ.

У той же час керівник прес-служби "УкрГазЕнерго" Віталій Кісель заявив, що всі газові контракти "РосУкрЕнерго" зараз виконує в повному обсязі. І всі договори зі споживачами "УкрГазЕнерго" також повністю виконуються. "РосУкрЕнерго" є єдиним контрагентом, що забезпечений ресурсом до 2028 року в обсягах, достатніх для забезпечення газового балансу України", - додав він. На його думку, всі обвинувачення на адресу "РосУкрЕнерго" носять спекулятивний характер.

За словами ж керівника Центру енергетичних досліджень Костянтина Бородіна, якщо буде проводитися серйозне розслідування причин сьогоднішнього стану НАК "Нафтогаз", будуть виявлені факти не на користь Юлії Тимошенко.

"Не варто забувати, у 2005 році НАК "Нафтогаз" залучив і розтратив більше 5 мільярдів гривень кредитів саме за розпорядженням Юлії Володимирівни. До того ж фінплан НАК, що збільшує податкове навантаження на підприємство на 2 мільярди гривень на 2008 рік, затверджений саме нинішнім урядом", - додає Бородін, пише "Дело".

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко вирішила посадити Бойка ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути