Ексклюзиви
четвер, 23 травня 2013 17:33

"Тимошенко показала всю пенітенціарну систему" - в'язням послаблять режим покарання

"Тимошенко показала всю пенітенціарну систему" - в'язням послаблять режим покарання
Володимир Бочаров-Туз. Фото: facebook.com

16 травня Верховною Радою у першому читані було прийнято законопроект "Про внесення змін у Кримінально-виконавчий кодекс України відносно порядку і умов відбування покарання", розроблений міністерством юстиції. Проголосувало за нього 228 нардепів з 395 зареєстрованих в залі засідань. Ув'язненим хочуть дозволити користуватися мобільними, зняти обмеження у короткострокових побаченнях, дозволити мати тривалі побачення раз на місяць за межами колонії. Крім того, заклади з дітьми при жіночих колоніях можуть набути офіційного статусу дитячих будинків. Відповідний законопроект аналізує Володимир Бочаров-Туз, правозахисник з Кіровограду.

Що зміниться, якщо в'язням дозволять користуватися мобільними?

- Користування мобільними дозволятимуть тим, хто перебуває на обмеженні свободи і тим, які знаходяться на ділянках соціальної реабілітації. На в'язнів, які перебуватимуть у колоніях ця норма не поширюється. Це несуттєві поліпшення, бо на практиці засуджені у центрі соціальної реабілітації давно користуються телефонами. Телефони однозначно полегшать життя в'язням - це контакт з родичами, із соціальними службами, благодійними організаціями, лікарями, правозахисниками. Заборона мобільних - це заробіток для пенітенціарного персоналу. Вилучений мобільний можна викупити за 100 - 300 грн.

Запропоновані тривалі побачення покращить життя ув'язненим?

-  Вважаю, що ця норма не істотна. Вона не несе ніяких поліпшень в плані умов утримання, в плані реалізації прав і законних інтересів. Практично всі вперше засуджені за легкі злочини, які знаходяться у виправних центрах, живуть в напіввідкритих установах. Виходять на роботу за територію колонії. Можна сказати, бувають на волі.

Законопроект передбачає для в'язнів короткострокові виїзди, що це дасть?

- Норма дуже красива, але викликає хвилювання. Невідомо, як вона буде реалізовуватися на практиці. Зараз засуджені, які перебувають на обмеженні свободи у виправних центрах теж мають таку можливість. Проте, коли вони звертаються до адміністрації з цим проханнями їм можуть говорити: "клади на стіл 150 гривень". Тому все залежить від того, яка буде процедура виїзду та яким чином буде прийматися адміністрацією. Важливо прописати у законопроекті вичерпний перелік причин, з яких засуджений може здійснювати виїзд. Зазвичай, формулювання внесених норм мають широке трактування, тому начальник колонії сам вирішує серйозні у людини життєві обставини чи ні.

Яка зміна запропонована Верховною Радою є найсуттєвішою?

- Найпрогресивнішою є норма надати дитячим будинкам при колоніях, де живуть діти до трьох років, чиї мами відбувають покарання, офіційний статус дитячих закладів. Це означає, у цих закладах будуть застосовувати необхідні норми харчування, санітарні норми, належний догляд. Можуть бути соціальні виплати для дітей. Це однозначно прогрес. На рівні закону введуть дозвіл на необмежений доступ у побаченнях дитини з родичами.

Наскільки швидко запропоновані зміни можуть запрацювати на практиці?

- Як показує практика, впровадження всієї пенітенціарної системи відбувається дуже повільно. Персонал, який працює на місцях у закладах знаходяться у певному конфлікті з вищою адміністрацією. Самі норми відчутного та швидкого ефекту не принесуть. Однозначно у пенітенціарній адміністрації залишаються інструменти впливу на в'язнів. Наприклад, ув'язненим забороняють готувати їжу у невизначених місцях. Проте таких певних місць немає. Їм забороняють спілкуватися на жаргоні, давати прізвиська. Виходить ув'язнені постійно там живуть у правопорушенні. Самі засуджені про нові норми, швидше за все, дізнаються з телевізорів, газет, від громадських організацій.

Чому у Верховній Раді раніше не розглядали ці зміни?

- Є певний опір з боку пенітенціарної служби. Останні законодавчі ініціативи стосуються полегшення роботи персоналу пенітенціарної служби, щоб менше знаходили порушень. Роблять інструкції, які не полегшують життя ані засудженим, ані їх родичам. Запроваджують побільше заборон, якісь чудернацькі, незрозумілі і дурні норми.

У чому недоліки цього законопроекту?

- Запропонований законопроект не зачепив найважливіших, животрепетних проблем в'язнів. Пройшовся по верху, по самому безболісному і тому, що найлегше вирішити, нічого не роблячи. Він не стосується ув'язнених у слідчих ізоляторах, а тільки колоній та виправних центрів.

Можливо, цей законопроект був розрахований до Дня Європи в Україні?

- Висунуті Європою на початку року вимоги, необхідні для підписання угоди про асоціацію, не зачепили у цьому законопроекті. У восьмому пункті було прописано поліпшити медичне обслуговування. Європа зробила на цьому акцент, бо Тимошенко показала всю пенітенціарну систему в слідчий ізоляторах.

Зараз ви читаєте новину «"Тимошенко показала всю пенітенціарну систему" - в'язням послаблять режим покарання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути