понеділок, 24 серпня 2020 10:54

Ті, хто здав територію - даватимуть свідчення: що говорив Зеленський у привітанні українцям

Ті, хто здав територію - даватимуть свідчення: що говорив Зеленський у привітанні українцям
Зеленський взяв участь в молебні та привітав українців з Дннем Нещалежності. Фото: Офіс президента

Ми будуємо країну, яка завжди готова дати відсіч. Так звернувся до українців з вітанням до Дня Незалежності президент України Володимир Зеленський. Урочистості з нагоди державного свята розпочалися на Михайлівській площі. Глава держави спершу поклав квіти до меморіалу полеглих за Україну.

"І байдуже, хто атакує – агресор, вірус, світова криза. Будуємо країну, де ті, хто без бою подарував частину території, будуть давати свідчення, а не проповіді з патріотизму. Країну, куди наші люди захочуть повертатися хорошими дорогами, які ми сьогодні будуємо. Країну, де жваві суперечки будуть лише про те, як назвати ракету, яку Україна запускає в космос та на честь кого назвати збудований корвет. Всіх, хто готовий допомагати українцям будувати саме таку крану, ласкаво просимо, долучайтеся. Іншим велике прохання – не заважати. У вас було багато років, щоб щось зробити. Люди поставили вам оцінку. Прийміть це та не плутайтесь, будь ласка, під ногами України, яка рухається вперед, - каже президент.

Рік тому я розповідав про те, як кожен мій ранок починається з смс-повідомлення від Генерального штабу України, смс про кількість поранених і загиблих за минулу добу на передовій, що цифри бувають різними і тільки одне повідомлення робить ранок добрим: поранених - 0, загиблих - 0. Сьогодні, 29-й день поспіль у мене і всієї нашої України ранок дійсно гарний. Так, перед нами стоїть багато нових викликів, але сьогодні 29 днів, як на сході України у нас немає бойових втрат. 29 днів як українські міста і села не ховають своїх героїв. 29 днів як не плачуть мами. 29 днів як дружини і діти чують у слухавці: "Цілую вас, мої рідні. Скоро повернуся додому".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шмигаль: "Російська агресія нагадала, що Незалежність — не даність"

Сьогодні, в 29-й день перемир'я, в 29-ту річницю Незалежності, ми все просимо Бога тільки про одне. Нехай дні тиші стануть місяцями, місяці - роками, роками - століттями, а потім тисячоліттями: миру, злагоди і процвітання української землі. І ми віримо, що це точно настане, тому що посилаємо прохання до неба саме з цього, знакового місця - Софійській площі. Тут Ярослав Мудрий розбив печенігів. Тут проходили збори громади і вживали всіх важливі рішення. Тут вітали гетьмана Хмельницького з перемогою, тут проголошували Акт Злуки та Соборності України. Тут, в 43-му році відзначали вигнання нацистів з Києва. А в серпні 91-го тут відбулося народне віче на підтримку незалежності. І сьогодні, повертаючись до традицій наших предків, саме тут ми відзначаємо 29-ту річницю", - говорив Володимир Зеленський.

Після цього вручив державні нагороди.

Офіційні урочистості розпочалися на Михайлівській площі у Києві церемонією вшанування пам'яті полеглих захисників України. Після виступу президента відбувся концерт, де українські виконавці співали пісні один одного, які були хітами за 29 років Незалежності. Частину пісень виконували російською.

Зараз ви читаєте новину «Ті, хто здав територію - даватимуть свідчення: що говорив Зеленський у привітанні українцям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути