вівторок, 27 листопада 2007 09:24

Тайфун "Мітаг" вже забрав життя 12 людей

Дванадцятеро людей загинули і четверо зникли без вісті на північному сході Філіппін у наслідку великих повеней, селів і обвалів, викликаних тихоокеанським тайфуном "Мітаг" (у перекладі з мови мікронезійскої народності япіс: "мої очі"), який обрушився напередодні відразу на шість філіппінських провінцій, повідомляє ИТАР-ТАСС  із посиланням на національний центр природних катастроф. Ураганний вітер швидкістю до 160 км/год зруйнував лінії електропередачі й залишив без світла цілі міста і селища. У них скасовані шкільні заняття, а всі лікарні й шпиталі переведені на цілодобовий режим.

До сьогодні швидкість ураганного вітру спала з 150 до 90 км/год. Із зони стихійного лиха влада наперед евакуювала близько 300 тис. осіб. Усього ж цей превентивний захід торкнеться 1 млн філіппінців. За прогнозами синоптиків, до п"ятниці "око" тайфуну, рухаючись у північному напрямі зі швидкістю 15 км/год, переміститься на далекосхідні широти і знаходитиметься приблизно в 690 км від японського острова Окінава.

Тепер на Філіппіни насувається другий тропічний шторм – "Хагібіс" (місцева назва: "Ландо", в перекладі з тагальского: "Швидкість"), який вже обрушувався на архіпелаг 10 днів тому – тоді загинули 14 філіппінських рибалок, що опинилися на шляху "Хагібісу" в районі островів Палаван у Південно-китайському морі.

За даними місцевих властей, "Мітаг" і "Хагібіс" вже завдали сукупно матеріальної шкоди 110 млн філіппінських песо (понад 2,2 млн. доларів), зруйнувавши понад 3,1 тис. будинків.

Відзначимо, що кожного року на Філіппіни обрушуються в середньому від 22 до 27 тайфунів, супертайфунів і тропічних штормів. У листопаді 1991 року на острові Лейте тайфун "Тельма" забрав життя близько 5 тис. жителів міста Ормок. У 1984 році щонайменше 1,3 тис. людей загинули і сотні були поранені в провінції Сурігао-дель-Норте на південнофіліппінському острові Мінданао, який опинився на шляху тайфуну "Айку". 20 тис. жителів острова тоді лишилися без притулку.

Зараз ви читаєте новину «Тайфун "Мітаг" вже забрав життя 12 людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути