понеділок, 07 червня 2021 16:55

Свідоцтво про вакцинацію і Covid-паспорт - в чому різниця

Свідоцтво про вакцинацію і Covid-паспорт - в чому різниця
Свідоцтво можна отримати лише у паперовому форматі. Фото: Reuters

Громадянам, які завершили вакцинацію проти Covid-19, видаватимуть свідоцтво - документ про щеплення, який відповідає міжнародним медико-санітарним нормам.

Водночас свідоцтва про вакцинацію - це не Covid-паспорти, які розробляють в Україні й за кордоном, повідомили в пресслужбі МОЗ. Covid-паспорт або зелений сертифікат зараз лише розробляється в Україні з урахуванням вимог ЄС і ВООЗ. Планується до запуску з 1 липня.

Міжнародне свідоцтво про вакцинацію вже затверджене, його можна отримати, завершивши цикл Covid-імунізації. Видається лише в паперовому форматі й використовується для перетину кордонів тих країн, які його визнають.

Covid-паспорти ж розробляються за зразком Digital green certificate ЄС і Smart vaccination certificate ВООЗ. Документи міститимуть інформацію не лише про вакцинацію, але й про негативні результати ПЛР-тестів, а також одужання після коронавірусної інфекції. Видаватимуться як в електронній, так і паперовій формах, міститимуть QR-код. У паперовій формі їх можна буде отримати в так само як і свідоцтво про вакцинацію - звернувшись до закладів охорони здоров'я. А в електронній - через додаток "Дія".

Планують розробити дві версії Covid-паспорту: внутрішній - для користування всередині країни, і зовнішній - для виїзду за кордон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні вакцинували рекордну кількість людей

З 1 червня низка країн ЄС почали видавати сертифікати вакцинації від коронавірусу, які спрощують подорожі територією ЄС. Україна та Євросоюз досягли згоди щодо можливого взаємного визнання паспортів вакцинації.

Паперове свідоцтво про вакцинацію можна отримати одразу після щеплення другою дозою вакцини. Або ж у будь-якому медичному закладі, підключеному до електронної системи охорони здоровʼя, зокрема в сімейного лікаря. За запитом заклад має надрукувати й оформити свідоцтво згідно з міжнародними вимогами.

Зараз ви читаєте новину «Свідоцтво про вакцинацію і Covid-паспорт - в чому різниця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути