вівторок, 16 січня 2007 11:58

Свідки Єгови відсудили у Росії 90 тисяч євро

Члени секти відсудили у Росії більше 90 тис. євро. Страсбурзький суд зобов"язав РФ виплатити компенсацію челябінським "Свідкам" за відмову їм в оренді будівлі і в праві на справедливий судовий розгляд. Це вже друга справа проти Росії, виграна релігійним об"єднанням в Європейському суді.

Європейський суд з прав людини в Страсбурзі задовольнив скаргу членів групи Свідків Єгови з Челябінська, зобов"язавши Росію виплатити заявникам 30 тис. євро як відшкодування морального збитку і більше 60 тис. євро як компенсацію витрат. Ухвалу по позову винесли ще 11 січня 2007 року, але відомо про це стало тільки увечері в понеділок, 15 січня.

Європейський суд визнав, що у випадку зі "Свідками" Росія порушила ст. 9 Європейської конвенції з прав людини (свобода думки, совісті і релігії) і ст. 6 (право на справедливий судовий розгляд).

Проблеми челябінських "Свідків" почалися майже 7 років тому. Як стверджують самі "Свідки", 16 квітня 2000 року голова Комісії з прав людини при губернаторові Челябінської області Олені Горіній у супроводі співробітників міліції спробувала зірвати їх богослужіння. А вслід за цим сектантів позбавили будівлі. 17 квітня 2000 року їм відмовили в оренді приміщення під приводом того, що договір оренди оформлений з порушеннями. Прокуратура у свою чергу відмовилася порушити кримінальну справу за фактом дій представників влади. Крім того, "Свідків" обурило, що в ході судового розгляду їх неодноразово називали "тоталітарною сектою".

Незабаром вони звернулися до Європейського суду. Скаргу представника Управлінського центру Свідків Єгови в Росії Костянтина Кузнєцова і 102-х членів релігійної групи Свідків Єгови з Челябінська прийняли на розгляд в Європейському Суді 9 вересня 2004 року.

Проблеми у Свідків Єгови, яких в Росії часто сприймають як деструктивний культ, що розпалює релігійну ворожнечу, руйнує сім"ю і схиляє хворих людей до відмови від медичної допомоги за релігійними мотивами, виникали неодноразово.

У 2004 році Головінській суд Москви ухвалив рішення про ліквідацію їх московської общини і зобов"язав виплатити фахівцям, які проводили експертизи у справі, $7,5 тис. Оскаржити це рішення адвокатам общини не вдалося.

За даними правозахисника Льва Льовінсона, Свідки Єгови стикаються з серйозними проблемами, не дивлячись на те, що на федеральному рівні общину зареєструвало кілька років тому Міністерство юстиції.

- Була навіть проведена релігієзнавча експертиза, яка визнала, що це релігійне об"єднання, - добросовісне, таке, що має певну історію і віровчення, його діяльність не суперечить конституції, - пояснив Льовінсон.

Проте, за його словами, Свідків Єгови намагаються виселяти з тих будівель, які вони орендують, не дають їм будувати приміщення на власні засоби, набувати майно. Таких випадків за ці роки по всій країні було більше десятка.

- Європейський суд з прав людини 5 разів захищав Свідків Єгови від переслідування в різних країнах, - розповів правозахисник. Тому і Росія не стала виключенням.

Традиційно "Свідків" підтримують в Америці, яка є батьківщиною організації. У 2004 році на рішення Головінського суду відразу відреагував американський Держдеп, який виступив з засуджуючою заявою і закликом поважати основні релігійні свободи. Згадка про організацію постійно з"являється і в щорічних доповідях держдепу США по ситуації з свободою віросповідання в Росії.

Справа челябінських "свідків" - вже друга по рахунку. У жовтні Страсбург зобов"язав Росію виплатити 10 тис. євро як компенсацію морального збитку московському відділенню добродійної методистської організації "Армії порятунку". 8 років доброчинний корпус не міг отримати реєстрацію, а суди його просто ліквідовували. Протестантське об"єднання направило позов до Страсбурга ще в 2001 році. У ньому мовилося, що організації відмовляють в реєстрації в столиці, а суди визнають законною її ліквідацію. Організація діє на території Росії з 1992 року, повідомляє Газета.ru.

Зараз ви читаєте новину «Свідки Єгови відсудили у Росії 90 тисяч євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути