пʼятниця, 21 червня 2019 15:08

Супрун розвіяла міфи про депресію

Супрун розвіяла міфи про депресію
Супрун розповіла про депресію. Фото із відкритих джерел.

Депресія — це хвороба, яка щороку вражає понад 300 млн людей. Вона сильно погіршує якість життя і працездатність. Також може призвести до суїциду.

"Кожен шостий хоча б раз в житті переживав депресивний епізод. Жінки страждають на депресію майже вдвічі частіше за чоловіків. Депресію часто ігнорують і не діагностують лікарі, а самі пацієнти не поспішають звертатися по допомогу. Лише двоє з п'яти людей, що страждають на депресію, залежності чи тривожність, шукають лікарської допомоги", - розповідає в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун у Facebook.

Вона зазначає, що депресія буває м'якої, середньої та тяжкої форми. У 50% депресивні епізоди повторюються, якщо їх не лікувати.

"Симптомами депресії можуть бути постійний тривожний, пригнічений чи спустошений стан, дратівливість, почуття провини, нікчемності та безнадії, втрата інтересу до колись улюблених занять, втомлюваність і відсутність сил, уповільнені рухи чи мова, або навпаки, неспокій, нервова непосидючість, складність у прийнятті рішень, погана концентрація уваги, забудькуватість, зміна харчової поведінки (переїдання чи відмова від їжі), проблеми зі сном (безсоння, ранні підйоми, нездатність встати вранці), небажання виходити з дому, болі в різних частинах тіла та суїцидальні думки. Ці симптоми навряд чи трапляться одночасно в окремо взятої людини", - пише Супрун.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Супрун розповіла, як пережити спеку

У дітей захворювання проявляється через дратівливість, болі, сум, бентежність, відмова ходити до школи, втрата ваги. А у підлітків - через озлобленість, відчуття нікчемності, окремішності, схильність завдавати собі пошкоджень, пробувати наркотики, небажання спілкуватися.

Суспільство породило багато міфів про депресію. Зокрема, що захворювання від неробства та втрати оптимізму.

Надлишок сну призводить до погіршення пам'яті й швидкості реакції. Це виявили вчені з Університетського коледжу Лондона. Науковці провели дослідження за участі понад 400 тис. добровольців. Усі учасники проходили тест на зорову пам'ять. Ті, хто спав більше 9 год. на добу, зробили найбільше помилок: плюс 9% неправильних відповідей за кожну додаткову годину сну.

Зараз ви читаєте новину «Супрун розвіяла міфи про депресію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути