Ексклюзиви
пʼятниця, 12 серпня 2011 17:30

Створена бактерія, що здатна поглинати ртуть

Створена бактерія, що здатна поглинати ртуть

Дослідники з Інтерамериканского університету Пуерто-Рико створили бактерію, яка може очищувати своє середовище існування від ртуті.

Тисячі тонн токсичної ртуті щорічно потрапляють у навколишнє середовище. Найбільше її накопичується в осадових породах, де вона перетворюється на отруйну метил-ртуть і потрапляє в харчовий ланцюжок, "осідаючи" в організмі риби, яка потім іде на наш стіл.

Створені біотехнологами стійкі до ртуті бактерії містять або ген миші металотіонеїн (малий білок; важливий для іонного транспорту та детоксикації), або бактеріальний ген поліфосфаткіназ. Обидва штами бактерій можуть зростати при дуже високій концентрації ртуті (120 ?M).

Для перевірки властивості свого трансгенного організму, фахівці виростили бактерію з металотіонеїном в розчині, що містить 24-кратну дозу ртуті, що гарантовано вбила б звичайні бактерії. Більше того, через п'ять днів з'ясувалося, що за цей термін бактерія видалила з розчину більше 80% ртуті.

Доктор Руїс, який керував дослідженням, зазначає, що включення в бактерію молекул, які очищують навколишнє середовище від важкого металу, дає вченим життєздатну технологію для біологічного очищення від ртуті. Ця методика не тільки дозволить усувати ртутні забруднення з води й грунту: стане можливою переробка для промислового використання ртуті, яка накопичується всередині генетичномодифікованих бактерій.

Зараз ви читаєте новину «Створена бактерія, що здатна поглинати ртуть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути