вівторок, 30 березня 2021 10:21

Страсний тиждень у західному обряді: головні традиції та заборони

Страсний тиждень у західному обряді: головні традиції та заборони
Страсний тиждень - останній перед Великоднем. Фото: pixabay.com

Найближчої неділі християни західного обряду відзначають Великдень. Наразі триває Страсний тиждень – друга та найбільш насичена унікальними богослужіннями частина Великого посту. Починаючи з Лазаревої суботи він веде вірян до переживання пасхального тридення.

Страсний тиждень - останній перед Великоднем. Він вважається найсуворішим. Це час, коли необхідно зосередитися на роздумах про таємницю Страстей Христових.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому католицький Великдень цьогоріч на місяць раніше

У Великий вівторок віряни згадують, як Ісус викривав фарисеїв. У католиків Великий піст триває 40 днів - від Попільної середи до Великого Четверга. Вважається, що приготування святкової вечері потрібно закінчити саме у Великий четвер, аби не відволікатися від служби у Страсну п'ятницю. Протягом цього дня доречно також присвятити час роботі по господарству.

Святкування Великоднього триденства, яке починається у п'ятницю, можна почати з сімейної трапези та заломлення хліба. Її слід закінчити до початку вечірньої літургії або молитви. Страсна п'ятниця є днем суворого посту для всіх у віці від 18 років до 61 року та утримання від м'ясної їжі починаючи з 14 років. Забороняється веселитися, співати, танцювати, вживати алкоголь. Хатня робота також під забороною. Забороняється різати хліб, пити воду, забивати цвяхи чи щось інше у землю, стригтися, фарбувати волосся або робити інші косметичні процедури.

Велика Субота - це день утримання від м'ясної їжі, а також день великого мовчання. Бажано утримуватися від непотрібних розмов. Святкування Воскресіння Господнього починається зі служби у пасхальну ніч.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Священник ПЦУ закликає святкувати Великдень із католиками

У Ватикані Папа Римський Франциск заявив під час служби на Вербну неділю, що диявол використовує пандемію Covid-19 у своїх цілях. Цьогоріч понтифік виступав перед майже порожньою залою базиліки Святого Петра через обмежувальні карантинні заходи на тлі пандемії.

Зараз ви читаєте новину «Страсний тиждень у західному обряді: головні традиції та заборони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути