неділя, 28 березня 2021 15:23

Священник ПЦУ закликає святкувати Великдень із католиками

Священник ПЦУ закликає святкувати Великдень із католиками
Рівнодення настає 21 березня. Фото: pixabay.com

Православні віряни та католики повинні святкувати Великдень в один день. На 1-му Вселенському соборі вирішили, що всі християни святкуватимуть у ту ж саму дату.

Про це священник ПЦУ, викладач Київської православної богословської академії Андрій Дудченко написав у Facebook. Він нагадав, що рівнодення було 21 березня, а повний місяць, згідно з астрономічним календарем, буде 28 числа.

"Вирішили слідувати Олександрійській пасхалії. Алгоритм такий: спочатку має настати весняне рівнодення, далі має настати повний місяць. А найближчої неділі після цього - Великдень. Виходить, Великдень має бути наступної неділі, тобто 4 квітня. Але у нас чомусь свято буде аж 2 травня. Я - за новий стиль і за нову пасхалію. Тому що треба жити не фантазіями, а реальністю. І щоб зберігати вірність рішенням Вселенського собору, Великдень треба святкувати всім християнам разом", - заявив священник.

За його словами, причина в тому, що за основу обчислення у ПЦУ береться "умовне рівнодення за старим стилем - день, який фактично не є рівноденням, а в нинішньому столітті спізнюється на 13 днів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яка погода буде на Великдень

Різниця у даті святкування Великодня католиків і православних вірян пояснюється датою, від якої відраховується перший весняний повний місяць. Цьогоріч православні християни святкують Великдень 2 травня, а католики - 4 квітня.

Зараз ви читаєте новину «Священник ПЦУ закликає святкувати Великдень із католиками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути