понеділок, 04 березня 2019 18:24

"Стати супергероєм може кожен" - директор Molodiya Festival
7

Наталя Шевчук з командою однодумців
Діана Тетера врятувала і лоселила в себе вдома двох лисиць
Джоанн Вайнс і Семмі Баркрофт перетворили старий бус у притулок для безхатьків
Джоанн Вайнс і Семмі Баркрофт перетворили старий бус у притулок для безхатьків
Джоанн Вайнс і Семмі Баркрофт перетворили старий бус у притулок для безхатьків

Дві британки, Джоанн Вайнс і Семмі Баркрофт, лідерки благодійної групи The Rucksack Project, перетворили старий бус у притулок для безхатьків. Вони підібрали двоповерховий автобус Stagecoach, який мав піти на металобрухт, і реконструювали його. В Україні є інші ідеї такого волонтерства, яке під силу кожній людині. Про історії простих людей, які запустили соціально важливі проекти власними силами і коштом, говоримо з директором Molodiya Festival Наталею Шевчук.

На сході України стартував цикл освітніх лекцій про комунікації для підприємців та активних містян. Їх проводить Програма розвитку ООН та Molodiya Festival, безкоштовно для усіх охочих. Тренінги вже пройшли у Краматорську, Маріуполі та Сєвєродонецьку. Спікери – українські медійники та рекламісти, крім основ комунікації, реклами і брендингу, розповідають і про важливість соціальних ініціатив.

"Соціальна відповідальність" - це коли якась компанія – велика чи маленька – бере і робить щось хороше. Виробники пилососів рятують бездомних собак, магазини меблів дають прихисток біженцям, а марка елітних кремів переходить на пляшечки із вторсировини". Вона пропонує кілька варіантів покращити світ, які може обрати як ціла корпорація, так і одна людина.

Великі компанії мають величезні ресурси, та часто одна маленька людина чи тріо однодумців можуть створити не менш гучну ініціативу, ніж кампанії світових брендів.

Чи багато таких прикладів?

Чимало. Знаю кілька історій простих людей, які запустили соціально важливі проекти власними силами і коштом.

Дві британки, Джоанн Вайнс і Семмі Баркрофт, лідерки благодійної групи The Rucksack Project, перетворили старий бус у притулок для безхатьків. Вони підібрали двоповерховий автобус Stagecoach, який мав піти на металобрухт, і реконструювали його. На це пішло вісім місяців і 8000$. Автобус обладнали 12 двоярусними ліжками, вітальнею і повністю функціональною кухнею. Залучені реноватори працювали безкоштовно, зробивши загалом роботи на понад $33 000.

  Джоанн Вайнс і Семмі Баркрофт перетворили старий бус у притулок для безхатьків
Джоанн Вайнс і Семмі Баркрофт перетворили старий бус у притулок для безхатьків

У Китаї активістам вдалося врятувати зі шкуродерні 174 лисиці. Прихистили тварин на своїй території буддійські монахи.

Тим часом українка Діана Тетера врятувала і поселила у себе вдома двох лисиць. Дівчина зважилась на такий крок, коли на власні очі побачила жахливі реалії ферм.

  Діана Тетера врятувала і лоселила в себе вдома двох лисиць
Діана Тетера врятувала і лоселила в себе вдома двох лисиць

Звичайно, врятувати усіх тварин таким чином не вийде, тож кілька десятків розвинених країн вже заборонили на своїй території хутрову промисловість. В Україні для цього активісти запустили кампанію Хутрофф.

ЇЇ мета – законодавча заборона хутрового виробництва в Україні. Відповідний законопроект вже зареєстровано під номером 10019.

Стало відомо, що українки обрізають довге волосся, аби з нього зробили перуки онкохворим дітям.

Акція отримала назву Hair for Share і стартувала зі Львова. Учасниці акції фотографуються з відрізаним волоссям та постять фото у соцмережах з хештегом #HairForShare. Уже зібрали понад 8 кілограмів волосся й виготовили шість перук. Тільки у Львові щотижня стрижуть волосся 5-8 учасниць акції. Організатори домовляються з перукарнями, аби цих жінок обслуговували безкоштовно.

Ще приклад. Цієї зими 2 концертні майданчики Берліну погодилися пригріти у себе безхатченків. Таке рішення прийняли після того, як місцеве метро відмовилося пускати людей грітися. Раз на тиждень у січні та лютому, коли морози у столиці Німеччини досягають максимуму, безпритульні матимуть можливість переночувати у клубах Astra Kulturhaus і Bi Nuu. У першому вистачить місця для 25 чоловіків, у другому — для 15 жінок. Також наприкінці минулого року німці запустили акцію One Warm Winter: кожен громадянин може допомогти безхатченкам отримати їжу. Купуючи товар у магазині, який долучився до ініціативи, ви можете заплатити за ще один, отримати замість нього жетон і віддати його безпритульному. Він обміняє жетон на їжу.

У Рубіжному Луганської області Євдокія Мілашова відкрила перший і єдиний сучасний хостел в місті. Ще в 90-х роках жінка викупила приміщення у покинутому гуртожитку, але ніяк його не використовувала. Ідея зробити в ньому хостел з'явилася, коли у 2014 в місто приїхали перші переселенці. Тоді донька Євдокії селила у себе вдома колег із Луганська. Місця не вистачало, тож вирішили не баритися із втіленням ідеї. Почати свою справу жінка змогла за допомогою бізнес-гранту від Програми розвитку ООН. Вона отримала 200 000 грн на техніку, меблі, постіль і матраци. Із власних коштів додатково витратила 250 000 грн на ремонт кімнат і даху. Зараз там живуть не тільки переселенці, а й студенти-іноземці.

Жоден із запрошених не прийшов на 18-річчя американки Халле Соренсон — дівчини з розладом аутистичного спектру. Тоді її двоюрідна сестра Ребекка попросила користувачів мережі підтримати Халле листівкою з теплими словами. І сталося неймовірне — поштове відділення в штаті Мен затопили листами. Всього дівчина отримала 10 тисяч листівок і подарунків, серед яких лялька від NASA.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Варшаві і Стамбулі піклуються про котів-безхатченків

Чи українське суспільство достатньо відкрите до таких ініціатив, якщо порівнювати із західним? Чи ми не загальмовані досі стереотипами про те, що проста людина нічого не може змінити, що один в полі - не воїн?

Українці готові ще й не на таке: волонтерський рух з 2014 -- тому очевидний доказ. А от що ми боїмося -- то це розповідати про свої добрі вчинки. Ми все ще думаємо, що піар -- це щось погане. А насправді це проста математика: ти переказала, наприклад, 100 гривень тим же зоозахисникам і зробила пост. Пару сотень твоїх друзів побачили, надихнулись -- і зоозахисникам впали вже не сто, а кілька тисяч гривень, а значить, більше тварин будуть врятовані. Це просто. Зробив добру справу -- розкажи про неї.

Петиція за заборону виробництва хутра набрала рекордну кількість голосів на сайті ВР. За сприяння ГО Єдина Планета народними депутатами розроблено законопроект за заборону виробництва хутра в Україні. 7 лютого 2019 року законопроект за підписом 35 депутатів зареєстровано у Парламенті - №10019, розпочата процедура його розгляду.

Зараз ви читаєте новину «"Стати супергероєм може кожен" - директор Molodiya Festival». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути