Ексклюзиви
вівторок, 06 квітня 2010 20:17

США оприлюднили нову ядерну стратегію

США оприлюднили нову ядерну стратегію

Адміністрація президента США Барака Обами представила нову ядерну стратегію. Текст опублікований на сайті міністерства оборони США. Відповідно до цього документe роль ядерної зброї в забезпеченні національної безпеки США буде істотно знижена.

Основною метою нової стратегії названо запобігання ядерного тероризму і розповсюдження ядерної зброї. Згідно з баченням американських військових, успадкований з часів Холодної війни ядерний арсенал для вирішення цього завдання не підходить. Поряд із зобов"язаннями істотно його скоротити, нова стратегія містить обмеження щодо застосування США ядерної зброї.

Зокрема, США беруть на себе зобов"язання не застосовувати ядерну зброю проти неядерних країн, навіть у тому випадку, якщо ці країни здійснять напад на США із застосуванням біологічної чи хімічної зброї. На думку Барака Обами, такі напади можна попереджати за допомогою сучасних звичайних озброєнь, не вдаючись до використання ядерного арсеналу.

Втім нова стратегія містить винятки для країн, які не виконують повною мірою вимоги Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Перш за все, мова йде про Північну Корею та Ірані.

Відмови від права нанесення про попереджувальний ядерний удар нова стратегія не передбачає. Роль ядерної зброї як винятково зброя стримування в тексті не закріплена.

Нова ядерна стратегія була оприлюднена напередодні підписання договору про стратегічні наступальні озброєння (СНО) з Росією, який має відбутися 8 квітня 2010 року в Празі. Договір передбачає скорочення ядерних арсеналів Росії і США до 1550 боєзарядів. Як уточнює BBC News, на сьогодні Вашингтон має в своєму розпорядженні близько 2200 ядерних боєголовок наступального призначення, Москва - близько 3 тисяч.

12 квітня у Вашингтоні стартує міжнародний саміт з питань ядерної безпеки, на якому будуть присутні представники всіх ядерних держав.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «США оприлюднили нову ядерну стратегію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути