вівторок, 30 березня 2010 18:57

Україна де-факто залишилася ядерною державою

Президент США Барак Обама запросив Віктора Януковича взяти участь у саміті з ядерної безпеки. Він відбудеться 12–13 квітня у Вашингтоні. Президенту України доведеться обирати, яким шляхом піде наша ядерна галузь, пояснює цілі візиту керівник проекту розробки Кропивненського родовища рідких металів Ярослав Снігур, 60 років:

— Зараз в Україні є 15 легководневих ядерних реакторів, які були виготовлені в Росії. Вони працюють на збагаченому урані. Паливо видобувають в Україні, проводять тут попереднє збагачення. Потім відправляють його на остаточне збагачення в Росію. Обама пропонує іншу стратегію — будувати важководневі реактори, які працюють на незбагаченому або слабозбагаченому ядерному паливі. Уран там вигорає повністю. Тоді у нас відпаде проблема із похованням і переробкою відходів. Нові технології дозволять нам контролювати до 90 процентів ядерного циклу, не залежати від цін на переробку і поховання відходів.

Україна де-факто залишилася ядерною державою, бо паливо у легководневому реакторі формується у новий матеріал, який є компонентом ядерної зброї. Ймовірно, під час конференції випишуть санкції до потенційно ядерних держав.

Президент Росії Дмитро Медвєдєв пропонує Україні побудувати три легководневі  реактори. Нашій владі слід добре подумати перед тим, як погодитися. Сьогодні ми виграємо якусь поступку по ціні на газ, а завтра програємо в атомній енергетиці. Також росіяни все запатентували — від складу палива до різьблення на з"єднувачах у реакторі. Ми мусимо купувати все пальне для цих 15 реакторів у Росії. Ніхто, окрім Росії, не може створювати пальне для наших реакторів. Бо воно запатентоване.

Україна щорічно купує в Росії пального на $380 млн. У блоках його вигорає лише третина. Решта повертається у Росію.

Зараз ви читаєте новину «Україна де-факто залишилася ядерною державою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути