Ексклюзиви
понеділок, 16 лютого 2009 13:58

США можуть відмовитися від ПРО за однієї умови

США можуть відмовитися від ПРО за однієї умови
США обіцяють переглянути свої плани щодо розгортання системи протиракетної оборони в Європі, якщо Росія переконає Іран не створювати атомну бомбу. Така пропозиція нової американської адміністрації.

У державному департаменті США заявили, що мають намір співробітничати з Росією в питанні ПРО, оскільки система створюється для захисту Європи та Північної Америки від країн-ізгоїв, і перш за все від Ірану. Стурбованість США значно посилилася після того, як днями Іран запустив на орбіту супутник. Це доводить, що в іранців є можливість запуску ракет великої дальності.

Нагадаємо, що США та деякі інші країни підозрюють Іран в розробці ядерної зброї під прикриттям програми освоєння мирного атома. Іранське керівництво ці звинувачення відкидає, заявляючи, що його ядерна програма направлена виключно на задоволення енергетичних потреб країни.

Деякі країни підозрюють Іран в розробці ядерної зброї

Нововведення політики адміністрації президента Барака Обами поки полягає в бажанні говорити з Москвою про об"єднання можливостей США, Росії та інших країн в сфері ПРО "для зміцнення нашої загальної безпеки". Таким чином, вважають американці, вдасться зняти підозри в тому, що система ПРО направлена проти Росії. А поки в Москві переконані в зворотному.

Глава МЗС Росії Сергій Лавров на минулих вихідних знову заявив, що розміщення американською ПРО в Східній Європі має відношення перш за все до стратегічної стабільності та стратегічного паритету.

"Що стосується протиракетної оборони, то ми вже неодноразово говорили публічно, пояснювали на професійному експертному рівні, зокрема і за прямими каналами в контактах з нашими американськими партнерами, що вона, за нашою експертною професійною оцінкою, на наше найглибше переконання, не має відношення до іранської ядерної програми, вона має відношення до стратегічної стабільності, до стратегічного паритету та вона зачіпає безпосередньо стратегічний арсенал Російської Федерації", - сказав глава МЗС. За його словами, нова адміністрація США якраз зараз повинна аналізувати плани відносно ПРО в Європі.

"Ми розраховуємо, що адміністрація Обами робить зараз глибокий аналіз ідей та планів третього позиційного району протиракетної оборони в Східній Європі та що в рамках такого аналізу повною мірою буде взята до уваги і та позиція, яку ми довели на професійному рівні з викладеннями, з конкретними фактами, з розрахунками до американської сторони", - відзначив міністр.

За словами Лаврова, Москва відкрита до діалогу. "Ми звернули також увагу на сигнали, які надходять з Вашингтона про готовність розробляти протиракетні концепції спільно з Російською Федерацією, зокрема з урахуванням тих пропозицій, які були винесені президентом Росії, - у той час Володимиром Путіним - на його зустрічі з Джорджем Бушем в Кеннебанкпорті в липні 2007 року, - додав він. - Ці пропозиції залишаються на столі переговорів".

Проте допомога Росії в "домовленостях" Ірану може і не знадобитися. У червні в Ірані відбудуться президентські вибори і Вашингтон сподівається, що у разі приходу до влади помірного Мохаммеда Хатамі можна буде чекати поліпшення американо-іранських відносин. В цьому випадку Іран і США самі зможуть про все домовитися, зустрівшись за столом для переговорів.

За матеріалами "Время новостей", NEWSru.com, Интерфакс

Зараз ви читаєте новину «США можуть відмовитися від ПРО за однієї умови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути