Ексклюзиви
пʼятниця, 18 квітня 2008 09:35

США готуються до нової атаки "Аль-Каїди"

Рахункова палата США заявила, що міжнародне терористичне угрупування "Аль-Каїда" знову може завдати удару по США.

Про це йдеться в доповіді палати.

Зокрема, в документі зазначається, що "Рахункова палата дійшла згоди, що... "Аль-Каїда" може знову напасти на США і досягла успіху в утворенні безпечного укриття на Території племен федерального управління".

Крім того, в доповіді наголошується, що територія племен федерального управління (Зона племен) розташована в Пакистані на кордоні з Афганістаном, і гористі пуштунські племена живуть тут відповідно до своїх традиційних законів і уявлень, а центральний уряд не має великого впливу.

На цій нестабільній території знайшли притулок сотні іноземних ісламістів, що воювали на стороні талібів. На думку ряду західних експертів, в Зоні племен ховається і лідер міжнародної терористичної мережі "Аль-Каїда" Усама бін Ладен. Інші джерела кажуть про те, що бін Ладен вже давно мертвий.

Рахункова палата констатувала також, що США не змогли досягти успіху в справі знищення терористів.

"США не досягли цілей національної безпеки: не усунули терористичну загрозу і не знищили безпечні укриття терористів на Території племен федерального управління", - наголошується в документі.

За даними палати, на усунення терористичної загрози тільки на "Територіях" з 2002 року Вашингтон виділив 5,8 мільярда доларів. Біля 96% цих коштів пішли в кишеню пакистанської армії як оплата за бойові операції. За даними Держдепартаменту, Пакистан розмістив 120 тисяч військовослужбовців на "Територіях". Біля 1,4 тисяч військовослужбовців Пакистану загинули за останні п"ять років в боротьбі з терористами, наголошується в доповіді. Всього ж з 2002 року США надали допомогу Пакистану на боротьбу з тероризмом у розмірі 10,5 мільярдів доларів.

Таким чином, попри масштабні грошові вливання і задіяні людські ресурси, як виявилось, у США навіть не було чіткого плану дій із знищення терористичної загрози.

"Не був розроблений повний план дій з досягнення цілей національної безпеки на Території племен федерального управління в Пакистані", - мовиться в доповіді.

Так само в документі підкреслюється, що за останні роки до створення такого плану не раз закликали різні документи і компетентні органи.

Наголошується, що створення плану передбачалося в Національній стратегії по боротьбі з тероризмом від 2003 року, до цього ж закликала незалежна комісія в 2004 році і вже в 2007 - Конгрес.

"Більш того, Конгрес створив Національний антитерористичний центр в 2004 році спеціально для розробки повних планів для боротьби з тероризмом. Проте, ні Національна Рада безпеки, ні Національний антитерористичний центр, ні інші департаменти не змогли розробити всеосяжний план, який би включав всі елементи національної потужності, - дипломатичні, військові, розвідувальні, економічні і правоохоронні", - зазначається в доповіді.

З 2002 року американське посольство в Пакистані не мало загального плану дій з боротьби з тероризмом і ліквідації безпечних укриттів терористів на "Територіях".

Слід нагадати, що після терактів 11 вересня 2001 року в США, американська розвідка отримала дані про те, що голова "Аль-Каїди - терорист номер один Усама бін Ладен - знаходиться на території Пакистану, а саме на Території племен федерального управління. Президент Пакистану Перес Мушараф у той час не визнав цього факту і заявив, що операція американських сил на території його країни порушить суверенітет Пакистану. Таким чином, з 2002 року безпосереднім борцем з тероризмом на "Територіях" є сам Пакистан.

Повідомляється, що із заявами доповіді згодні в Пентагоні. В кінці доповіді палати розміщений лист з американського військового відомства. Проте Державний департамент не згоден з даними доповіді і заявляє, що американський план з боротьби з тероризмом в Пакистані був.

Тим часом, нещодавно людина "номер два" в ієрархії міжнародної терористичної мережі "Аль-Каїда" єгиптянин Айман аз-Завахірі заявив, що має намір зробити все можливе, щоб завдати удару по євреях в Ізраїлі і за його межами.

А раніше в мережі інтернет з"явилися два нові аудіозаписи з посланнями бін Ладена. В одному з них містяться погрози на адресу Європейського союзу за передрук карикатур із зображенням пророка Мухамеда.

В другому - заклик до палестинських бойовиків приєднатися до іракського опору, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «США готуються до нової атаки "Аль-Каїди"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути