понеділок, 25 червня 2007 12:47

Створене революційне джерело світла

Принципово новий підхід до конструкції джерела світла дозволив Ceravision створити пристрій з вражаючими параметрами. Нова лампа Continuum 2.4, повинна працювати гарантовано довше, ніж термін служби пристрою, в який вона вмонтована, наприклад, це може бути цифровий відеопроектор.

ККД - понад 50%, довговічність - десятиліття експлуатації, вартість виготовлення - порівняно низька, ніяких шкідливих речовин всередині, висока яскравість і чистота білого світу. Така "вічна" лампа, розроблена британською компанією Ceravision.

Завдяки високій яскравості нова лампа чудово підходить для проекторів і проекційних телевізорів, але також її легко представити в ролі світильника для приміщень або для зовнішнього архітектурного освітлення. Можливо також, що цю лампу можна буде пристосувати і для автомобільних фар.

У новій лампі немає не тільки нитки розжарення, але навіть електродів, як у газорозрядних лампах. У серці новинки - блок з оксиду алюмінію, в якому просвердлений невеликий отвір. У отворі знаходиться капсула з інертним газом і металлгалогенідом.

У невеликій коробочці поза світильником знаходиться генератор мікрохвильового випромінювання (на 2,4 гігагерца), який за хвилеводом прямує до лампи. Генератор схожий з тими, що застосовуються в мікрохвильових печах.

З кварцовою колбою, використаною в перших зразках, термін служби нової лампи повинен скласти 20 тисяч годин горіння, а з сапфіровою (на яку компанія має намір перейти надалі) - 50 тисяч годин, повідомляє Economist.com.

Зараз ви читаєте новину «Створене революційне джерело світла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути