понеділок, 28 грудня 2009 13:13

Сьогодні кінематографу виповнилося 114 років

Сьогодні кінематографу виповнилося 114 років

У понеділок, 28 грудня, весь світ відзначає Міжнародний день кіно.

Цього дня в 1895 році в паризькому кафе на бульварі Капуцинів брати Луї і Огюст Люм"єр влаштували для бажаючих перший публічний платний перегляд ряду знятих ними короткометражок, серед яких був і "Вихід робітників з фабрики Люм"єр", хронометраж якого становив усього 46 секунд.

Самі Люм"єр вважали, що кіно ніколи не вийде далі показу сценок з життя і вважали, що інтерес до нього швидко вичерпається.

Епоха німого кіно закінчилася 6 жовтня 1927 - у цей день у США в прокат вийшов музичний фільм "Співак джазу" з Елом Долсоном в головній ролі.

Ера кольору в кіно почалася в 1935 році, коли американські глядачі побачили повнометражний кольоровий фільм "Бекі Шарп" режисера Рубена Мамуляна.

27 серпня 1919 Раднарком прийняв декрет про націоналізацію кіно в Радянській Росії. З цього часу вся фото-і кінематографічна торгівля і промисловість перейшла у відання Народного комісаріату освіти. А Сталін згодом особисто переглядав кожен знятий в країні художній кінофільм.

Найбільш улюблений персонаж у режисерів - це Наполеон, а найпопулярніший кіносюжет - про Попелюшку. Якщо ж говорити про вигадані персонажів, то після Попелюшки це - Гамлет, Кармен, Доктор Джекіл і містер Хайд, Фауст, Ромео і Джульєтта, три мушкетери, дама з камеліями і Дон Кіхот.

Найбільш плідними кінорежисерами варто визнати німця Райнера Вернера Фасбіндера (який за 17 років роботи встиг зняти 37 повнометражних фільмів, три новели, два телесеріали і одну документальну стрічку) і японця Кендзі Мідзогуті, на рахунку якого 85 фільмів, з яких вціліли тільки 30.

Своєрідний рекорд і у знаменитого Чарлі Чапліна, який у ліричній трагікомедії "Вогні рампи" (1952) виступив в якості продюсера, режисера, сценариста, композитора, монтажера, хореографа, художника по костюмах і при цьому ще й зіграв головну роль.

Найбільш прибутковим фільмом в історії кіно вважається "Титанік" (1997) Джеймса Камерона, який зібрав у світовому прокаті (крім численних "Оскарів") 1 мільярд 800 мільйонів доларів. При цьому, бюджет фільму склав 200 мільйонів доларів.

Newsru.com

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні кінематографу виповнилося 114 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути