середа, 23 грудня 2009 09:29

Фонд Катерини Ющенко потрапив у кіноскандал

Фонд Катерини Ющенко потрапив у кіноскандал

Продюсер художнього фільму "Помаранчеве небо" Ярослав Мендусь подав до Подільського районного суду Києва позов до приватного підприємства "Українська кінофундація". Його засновником є Міжнародний добродійний фонд "Україна 3000" Катерини Ющенко.

Мендусь звинувачує "Українську кінофундацію" у порушенні авторських прав на демонстрацію стрічки "Помаранчеве небо" 17-25 листопада в Польщі в рамках проекту "Українське кіно в світі".

За словами Мендуся, цей фільм у вказаний період демонструвався в кінотеатрах Кракова, Сопота і Варшави. При цьому співробітники "Української кінофундації" не отримували від нього дозволу на прокат, а навпаки, за інформацією, що є у авторів стрічки, "отримали неофіційно копії "Помаранчевого неба" і низки інших українських фільмів і незаконно переправили їх через кордон".

"Люди, які стояли за цією аферою, не тільки завдали авторам фільму морального і матеріального збитку, але і нанесли її всьому українському кінематографу, дискредитуючи його", - відзначив Мендусь.

Андрій Халпахчі - глава "Української кінофундації" - приватного підприємства при фонді Катерини Ющенка "Україна-3000", протягом місяця ухиляється від спілкування з адвокатами Мендуся, і не дає ніяких пояснень, хоча він був двічі проінформований про суть справи.

Мендусь показав довідки з польських кінотеатрів, що показ фільму був комерційним, продавалися квитки, не дивлячись на те, що в рамках проекту були заявлені безкоштовні кіносеанси. Виробники фільмів ніякого прибутку від комерційного прокату в Польщі не отримали.

Гроші від прокату в Польщі фонд Ющенка привласнив собі.

Також Мендусь направив Катерині Ющенко лист-звернення, в якому інформує про цей інцидент і просить прийняти адекватні заходи. При цьому в листі він відзначає, що "всі кошти, отримані у вигляді компенсації за нанесені збитки", має намір "вкласти у виробництво нового українського кінофільму".

У свою чергу, адвокат Ярослав Романчук відзначив, що за підтримки польського адвоката Лешика Ляховича направив власникам кінотеатрів у Варшаві, Кракові і Сопоте, в яких демонструвався фільм, відповідні запити про умови, на яких відбувався показ фільму.

Залежно від отриманої інформації, він і продюсер ухвалюватимуть рішення про представлення паралельного позову в Польщі.

Разом з тим учасники прес-конференції не уточнили своїх позовних вимог.

При цьому Романчук відзначив, що українське законодавство за порушення авторських прав передбачає стягнення компенсації до 50 тисяч мінімальних зарплат і кримінальної відповідальності на строк до 6 років позбавлення волі.

Не виключено, що подібні операції з українським кіно допускалися і раніше, і незаконні прибутки від представлення українських фільмів закордоном фонд Катерини Ющенка також акумулював на своїх рахунках, не проводячи розрахунків з власниками фільмів.

За матеріалами: УНІАН
Зараз ви читаєте новину «Фонд Катерини Ющенко потрапив у кіноскандал». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути