Ексклюзиви
неділя, 19 грудня 2021 05:00

Сьогодні День Миколая Чудотворця. Це один із найбільших святих у світі
1

Сьогодні християни згадують Миколая Чудотворця. Це один із найвідоміших святих у світі. Його вшановують православні, римо-католики та греко-католики.

За переказами, святий Миколай народився між 270 і 286 роками у грецькому місті-колонії Патара у провінції Лікія – нині цей історичний регіон знаходиться на території Туреччини. Його батьки буди заможними і віруючими християнами. Тож Миколай ще змалку познайомився з релігією, а коли подорослішав – вирішив присвятити життя Богові.

Святого Миколая вшановують християни різних конфесій - греко-католики, римо-католики та православні
Фото: suspilne.media

Юнаком Миколай переїхав до міста Мира і був висвячений у священика дядьком-єпископом. Він був прикладом християнського життя та ніколи не відмовляв людям у допомозі. Про це свідчить його вчинок у близько 300 році. Тоді в Мирі спалахнула епідемія від якої померли батьки Миколая. Він став спадкоємцем великого багатства, але добровільно роздав його бідним і нужденним, за християнськими переказами. Також молодий священик допомагав хворим вилікуватися від недуги.

Після смерті єпископі Мири – інші архієреї почали радитися, кого зі священників призначити на його місце. Архієпископ тоді мав видіння у якому йому наказали висвятити у єпископа чоловіка, який наступного ранку першим прийде до церкви на молитву. Цією людиною став Миколай, який і був поставлений єпископом.

У цьому сані Миколай став ще більше допомагати бідним людям. Щороку збирав духовенство на Собор і наказував піклуватися про нужденних. Сам єпископ жив скромно.

У християнських переказах зустрічається багато історій, як святий Миколай рятував людей. В одній із найвідоміших розповідається, як єпископ тричі підкидав мішечки із золотом до оселі чоловіка, який втратив усі гроші та аби їх знову заробити - планував торгувати своїми доньками. Знайшовши кошти, він змінив свої плани та допоміг дочкам чесно вийти заміж.

Інша історія розповідає, як Миколай врятував голодуючих у рідній Мирі. Він наснився купцеві й уві сні замовив корабель з хлібом до власного міста. Вніс завдаток за доставку їжі. Прокинувшись торговець знайшов у руках кошти і відправив судно до Міри.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В України з'явилася своя церква. У Росії це назвали "розколом православ'я"

Єпископ Миколай не відступив від віри і коли у Римській імперії почалися гоніння на християн. Він був ув'язнений і лише у 313 році був звільнений імператором Костянтином.

Святий Миколай помер між 342-352 роками у Мирі. Спершу був там і похований, але пізніше його мощі перенесли до італійського міста Барі. Там зберігаються і донині.

В Україні день святого Миколая особливо сильно очікують діти. За традицією в ніч на 19 грудня батьки кладуть донькам і синам під подушки різні подарунки. Вранці розповідають, що солодощі та іграшки приніс святий Миколай за слухняну поведінку.

У багатьох українських містах напередодні 19 грудня відкривають резиденції святого Миколая. Там переодягнені у нього чоловіки, зустрічаються з дітьми, розпитують про їхні мрії та дарують солодощі.

Святого Миколая часто зображують на солодощах. Про нього складено багато дитячих пісень, які можна знайти в інтернеті.

18 грудня православні вшановували преподобного Саву Освяченого, який народився в V cт. у турецькому регіоні Каппадокія. Його батьки, воєначальник Іоан і Софія - були благочестивими християнами. Одного разу тато Сави узяв дружину та виїхав на службу в Єгипет. 5-річного сина залишив на дядька. Коли Саві виповнилося 8 років, він вступив на навчання до монастиря святого Флавіана. Йому так сподобалося чернече життя, що він відмовився повертатися у світське життя, попри умовляння батьків одружитися.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні День Миколая Чудотворця. Це один із найбільших святих у світі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути