середа, 15 грудня 2021 13:20

В України з'явилася своя церква. У Росії це назвали "розколом православ'я"
9

15 грудня 2018 року на Об'єднавчому соборі у святій Софії Київській створили Українську помісну автокефальну православну церкву. Предстоятелем обрали митрополита Епіфанія.

Перед тим, 27-29 листопада, Священний Синод Вселенського патріархату у Стамбулі затвердив текст Томосу про автокефалію та рекомендації щодо Статуту майбутньої української церкви. Відкинув претензії РПЦ на Україну, як на "її канонічну територію".

Об'єднавчий собор у Києві скликав Константинопольський Патріарх Варфоломій - фактично захід став Собором Константинопольської Церкви. Запрошення отримали архієреї усіх православних церков в Україні, втім, участь взяли лише 62 - переважна більшість з УПЦ КП, хоча прибули й представники Московського Патріархату.

Більшість православних християн України, нині відносять себе до вірян ПЦУ. Це найбільша церква у державі за кількістю парафіян
Фото: REUTERS
У Об’єднавчому соборі взяли участь 62 архієреї. Переважна більшість із Української православної церкви Київського патріархату
Більшість православних християн України, нині відносять себе до вірян ПЦУ. Це найбільша церква у державі за кількістю парафіян
15 грудня 2018 року в Києві пройшов Об’єднавчий собор. На ньому утворили Православну церкву України. Митрополитом Київським і всієї України обрали Епіфанія
15 грудня 2018 року в Києві пройшов Об’єднавчий собор. На ньому утворили Православну церкву України. Митрополитом Київським і всієї України обрали Епіфанія

У день проведення Собору українці на Софійський площі заслухали молитву, а у храмі Малої Софії священники відслужили Літургію. Сам установчий захід розпочався о 10:00 і проходив у закритому режимі. Головував на ньому представник Вселенського Патріарха митрополит Гальський Еммануїл.

У створенні церкви та таємних виборах предстоятеля брали участь 192 делегати, адже від кожного з присутніх архієреїв делегували по представнику від духовенства та мирян. Право голосу отримали і екзархи Константинополя.

На Соборі утворили Православну церкву України, а митрополитом Київським і всієї України обрали Сергія Думенка – Епіфанія. Новоутворена Православна церква України стала митрополією у складі Константинопольської Церкви. 6 січня 2019 року отримала Томос і офіційно стала автокефальною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський призначив послом у Ватикані поборника ПЦУ

"Від дня Об'єднавчого собору, який поєднав три ручаї колись розділеного українського православ'я в єдиний потужний і нестримний потік, минуло вже три роки. Єдина помісна Українська Православна Церква ствердилась і продовжує зростати, приймаючи до своєї родини нові громади та вірних. Чи ж можливо перерахувати всі здобутки Української Церкви за ці роки? На це не вистачить і десяти дописів. Адже Церква – це не лише кілька десятків архієреїв на чолі з Предстоятелем. Не лише кілька тисяч священнослужителів. Православна Церква України існує лише у своїй багатомільйонній єдності духовенства та вірян і завдяки їй. Саме наші згуртованість і віра допомогли Українській Церкві ствердитися усупереч зазіханням і втручанням тих, кому не давала спокою здобута нами незалежність", - написав сьогодні у фейсбуці митрополит Епіфаній.

На сьогодні ПЦУ визнали Константинопольська, Елладська, Александрійська та Кіпрська православні церкви. Відмовилися визнавати українську церкву в Росії. Там вважають, що автокефалія ПЦУ спричинила розкол православ'я у світі.

Російська православна церква хоче панувати над православ'ям, але цього ніколи не станеться, заявив Вселенський патріарх Варфоломій. Владика зазначив, що Константинополь завжди лишатиметься першою церквою в системі православ'я. Тоді, як Московська - буде п'ятою.

Патріарх не погодився із позицією РПЦ, що визнання української церкви, призвело до розколу православ'я. Якщо розкол і є, то це вони його спричинили, розірвавши спілкування із чотирма церквами, заявив Варфоломій.

Зараз ви читаєте новину «В України з'явилася своя церква. У Росії це назвали "розколом православ'я"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути