субота, 18 грудня 2021 05:00

Церковне свято 18 грудня: сьогодні моляться великому чудотворцю

Церковне свято 18 грудня: сьогодні моляться великому чудотворцю
За молитвами преподобного Сави ставалося чимало чудес. ФОТО: http://www.hram.kiev.ua

18 грудня православні вшановують преподобного Саву Освяченого, який народився в V cт. у турецькому регіоні Каппадокія.

Його батьки, воєначальник Іоан і Софія - були благочестивими християнами. Одного разу тато Сави узяв дружину та виїхав на службу в Єгипет. 5-річного сина залишив на дядька. Коли Саві виповнилося 8 років, він вступив на навчання до монастиря святого Флавіана. Йому так сподобалося чернече життя, що він відмовився повертатися у світське життя, попри умовляння батьків одружитися.

У 17 років Сава прийняв чернечий постриг. Він постійно молився і дотримувався посту. За це отримав від Бога дар чудо творення.

Після 10 років життя в монастирі, Сава відправився до Єрусалиму, а звідти подався до обителі преподобного Євфимія Великого. Згодом опинився у монастирі, де настоятелем був Авва Феоктист. Після його смерті – Сава зачинився в печері й виходив із неї лише по суботам аби відвідати Богослужіння та поїсти. Загалом преподобний провів у печері 5 років. Після цього багато часу проводив із Євфимієм Великим.

Учні та віруючі почали приходити до Сави за кілька років після того, як він почав жити в печері біля обителі преподобного Герасима Йорданського. Згодом на тому місці виникла Велика Лавра, а в самій печері ченці облаштували церкву.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День Ангела 16 грудня святкують власники популярних імен

За молитвами преподобного Сави ставалося чимало чудес – починалися дощі під час посухи, пробивалися джерела, відбувалося зцілення хворих і біснуватих.

Святий помер у 532 році. Нині його мощі знаходяться у Лаврі Сави Освяченого в Ізраїлі.

18 грудня день ангела відзначають власники чоловічих імен – Геннадій, Ілля, Сергій, Захар та Сава. Ми підготували матеріал про те, що означають ці імена та якими характерами володіють їхні власники.

Зараз ви читаєте новину «Церковне свято 18 грудня: сьогодні моляться великому чудотворцю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути