понеділок, 17 грудня 2018 19:50

Соціологи оприлюднили дані опитування про європейські цінності в Україні

Соціологи оприлюднили дані опитування про європейські цінності в Україні
Провели дослідження про толерантність в Україні. Фото: "Інтерфакт"

З 1 по 6 грудня компанія Seetarget провела соціологічне дослідження "Толерантність або нетерпимість. Соціологічний погляд". В опитуванні взяли участь 1207 респондентів зі всієї України. Дослідження мало на меті виявити ставлення українців до європейських цінностей, що викликають значний резонанс у суспільстві. Ключовими питаннями стали: настрої українців щодо напрямку розвитку країни, ставлення до масових акцій, легалізація зброї та наркотиків, ставлення до різних соціальних груп, обізнаність та сприйняття ЛГБТ-рухів.

"Більшість респондентів оцінюють, що 76% Україна рухаються у неправильному напрямку, 14,6% думають навпаки. 6,5% опитаних вважає, що Україна рухається одночасно у двох напрямках - правильному й неправильному, 2,9% не змогли відповісти на це питання. Щодо масових акцій, то найбільш позитивно українці сприймають проведення Параду на День Незалежності - 74,2% та військових парадів - 64%. Дуже негативно більшість респондентів оцінили проведення маршів рівності, ЛГБТ-парадів та гей-парадів - 87,4%, проти смолоскипної ходи націоналістів - 73,3%", - каже Олексій Боровський, директор соціологічної компанії Seetarget.

76% респондентів проти легалізації зброї в Україні, підтримують - 20,4% і 3,6% не змогли відповісти. Легалізацію легких наркотиків не підтримують 85,8%, "за" 9,1% - і не змогли відповісти - 5,1%.

"Відношення до соціальних груп - представників іншої національності, мігрантів та людей іншої віри у більшої частини українців толерантне. Інша ситуація зі ставлення до представників сексуальних меншин - кожен другий опитаний сприймає їх насторожено. 30% українців не готові приймати у своєму житті представника ЛГБТ-рухів. Найбільш толерантно 37,1% опитуваних ставляться до них, якщо це турист. Тільки 1,1% респондентів готові прийняти, якщо це член родини", - зазначив Олексій Боровський.

85,2% респондентів не мають знайомих серед захисників ЛГБТ, 4,9%- мають, 9,8% - не змогли відповісти. При цьому результат практично збігся з відповідями на питання про укладання одностатевих шлюбів.

"Дані показують про велике упередження у суспільстві. Біля 85% людей не мають своєї думки про ЛГБТ. Це говорить про стереотипність, бо їх думка не підкріплена власним досвідом. В основі цього лежить ксенофобія, коли ми боїмось того, чого не знаємо. Дослідження показують, що результат опитування тісно пов'язаний з віком респондентів. Чим молодша людина - тим більше вона відкрита до нового і проявляє толерантне ставлення. Чим вік вищий, тим ставлення менш толерантне. Також впливає освіта, чим освіченіша людина, тим краще вона відноситься до ЛГБТ-спільнот. Здивувало те, що люди, які проти одностатевих шлюбів, більш терпимі до питання виховання дітей такими людьми. 4,3% вважають, що "вони мають таке право" і 18,1% - що має бути індивідуальний розгляд", - зазначила Олена Харченко, експертка з питань гендеру.

За словами практикуючого психолога, кандидата психологічних наук Спартака Субботи, на нетерпимість українців до ЛГБТ-спільнот впливає особисте коло спілкування, культурні особливості і небажання вийти із зони комфорту.

"Людина, вихована в певних культурних особливостях, стикається з тим, що її переконання регулярно підтверджуються колом спілкування. Для того, щоб отримати корекційний досвід їй потрібно вийти із зони комфорту, змінити поле діяльності. Тобто змінювати ставлення до гендеру не вигідно, тому що ти втрачаєш взаємодію з існуючим колом контактів".

Соціологи спостерігають певне погіршення ситуації порівняно з опитуваннями у 2016 році. Приблизно на 10% знизився рівень толерантності серед українців.

У презентації результатів дослідження також брав участь американський експерт з політичних та соціальних питань Джейсон Джей Смарт.

Компанія Seetarget - член Соціологічної асоціації України. Її команда об'єднує фахівців з комунікації, соціологів, маркетологів, психологів і політологів. Основні інструменти компанії: проведення соціологічних досліджень, екзитполів, інтернет-опитувань, глибинний аналіз даних (дата-Майнінг), робота з фокус-групами, спліт-тестування, колл-центр, мікротаргетинг.

Зараз ви читаєте новину «Соціологи оприлюднили дані опитування про європейські цінності в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути