субота, 23 листопада 2019 15:20

Щоб вшанувати хвилиною мовчання кожного загиблого у Голодоморі, потрібно 13 років, – Епіфаній

У День пам'яті жертв Голодомору вшанували загиблих молитвами Митрополит Київський і всієї України Епіфаній і Глава Української Греко-Католицької Церкви Отець Святослав. З боку ж УПЦ Московського патріархату жодної реакції.

Митрополит Київський і всієї України Епіфаній переконаний, що українці повинні згадувати жертв Голодомору-геноциду і називати винуватців трагедії для того, щоб це масове вбивство людей ніколи не повторилося.

"Живучи сучасним життям, нам подекуди важко повною мірою осягнути глибину трагедії, яку пережили наші співвітчизники у минулому столітті, зрозуміти весь масштаб дії зла і злочинів проти людяності… Все це сталося через втілення в життя настанов безбожної, антилюдської ідеології більшовизму і сталінізму. Слава Богу, сьогодні ми можемо говорити правду і маємо це робити голосно, бо зло не повинне приховуватися, як це робилося раніше, впродовж десятиліть, режимом радянської влади. Ми маємо згадувати жертв Голодомору-геноциду, прямо називати винуватців трагедії для того, щоби це найжорстокіше сплановане масове вбивство людей ніколи більше не повторилося", – написав Епіфаній у Facebook.

 

Він також нагадав, що дослідники підрахували, що на те, щоб вшанувати хвилиною мовчання кожного із мільйонів загиблих у Голодоморі, знадобиться майже 5 000 діб, або понад 13 років.

"Вшануймо спільною молитвою пам'ять усіх жертв Голодомору – тих, хто загинув, хто терпів, хто постраждав. І нехай подібна біда на нашій землі ніколи не повториться знову! Вічна пам'ять і вічний спокій душам загиблих від Голодомору-геноциду 1932-33 років!", – додав Епіфаній.

"У цей день нас переповнюють дуже глибокі почуття. Найперше — почуття болю, болю за мільйонами невинно убієнних дітей, жінок, старших, тих, які померли з голоду на найродючішій у Європі, чорній українській землі", - сказав Глава Української Греко-Католицької Церкви Отець Святослав у своєму відеозверненні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Історію Голодомору вивчають в автобусах

З боку Української православної церкви Московського Патріархату немає жодної реакції щодо вшанування жертв Голодомору. Відреагувала лише рівненська єпархія УПЦ. З благословіння митрополита Рівненського та Острозького Варфоломія у всіх храмах Рівненської єпархії відбудеться ряд заходів приурочених цьому дню.

Від штучного Голоду в Україні в 1932-1933 роках померли понад 7 млн людей. У пік смертності - у червні 1933 року, в Україні помирали щодоби 34 170 людей. Кожні 5 секунд — 2 людини. Справжню кількість жертв неможливо підрахувати. Адже радянська влада знищувала усі документи, які стосувалися геноциду проти українців.

Зараз ви читаєте новину «Щоб вшанувати хвилиною мовчання кожного загиблого у Голодоморі, потрібно 13 років, – Епіфаній». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути