середа, 12 червня 2013 18:14

Смертність немовлят на Донеччині зросла за рік медичної реформи на 10,4%

Сьогодні в Донецьку відбулося виїзне засідання Комітету з питань охорони здоров'я Верховної Ради України. На ньому розглянуто питання: "Про досвід реалізації пілотного проекту з реформування системи охорони здоров'я у Донецькій області". Засідання вела голова парламентського комітету з питань охорони здоров'я Тетяна Бахтєєва.

Народний депутат розповіла з трибуни про стан медицини Донецької області. Дитяча смертність зросла в області за 2012 рік з показника 11,5 смертей на тисячу новонароджених до показника 12,7 на тисячу народжених живими немовлят. Приріст склав 10,4%. На думку ВООЗ, це найперша ознака стану медицини.

Так само в Донецькій області закриті 34 фельдшерсько-акушерських пункти, з 43 лікарень вціліли 20. Про це розповіла народний депутат України Тетяна Бахтеєва під час виїзного засідання Комітету з питань охорони здоров'я ВР.

- Не беруться до уваги потреби жителів в доступній меддопомоги і всі рішення приймаються без вивчення думки населення. Ми отримуємо величезну кількість скарг. Тільки за останні місяці в наш комітет зверталося величезна кількість - жителі Донецька, Кіровська, Зугресса, Шахтарська, Горлівки, Сніжного, Тореза, Краматорська, Костянтинівки, Ясинуватій та інших міст. Це недопрацювання місцевої влади, які пов'язані з незадовільною інформаційною роботою з населенням та медиками. Всі розуміють, що ідея створення добре оснащених районних, міжрайонних медцентрів - дуже виправдана і прогресивна. Ми повинні розуміти, що в умовах обмеженої інфраструктури, особливо в сільській місцевості, люди психологічно дуже важко сприймають закриття навіть одного соціального об'єкта, - сказала Бахтєєва.



У той же час, перед початком засідання, відповідаючи на питання про закриття міськлікарні в місті Зугрессе, звідки люди тепер їздять лікуватися в сусідній Харцизьк, Тетяна Бахтєєва сказала, що цього не може бути. На її думку, лікарня не закрита, а реорганізована.

Відповідаючи на критику Бахтєєвої, голова Донецької обласної державної адміністрації Андрій Шишацький зазначив, що кількість закритих медустанов в області потребує уточнення.

Покритикувала Бахтєєва і денні стаціонари.

-Всього лише тільки на 1% збільшилася кількість місць у донецьких денних стаціонарах за рік - тобто: як продовжували лікуватися у лікарнях, так і лікуються, - розповіла в Донецьку Тетяна Бахтєєва. - У той же час у Вінницькій області кількість ліжок в денних стаціонарах протягом минулого року збільшилося на 24%. Є проблеми з впровадженням нових механізмів оплати праці медпрацівників первинної ланки. У Вінницькій області у центрі первинної медичної допомоги зарплати збільшилися в середньому на 30%, а в Донецьку - всього лише на 13,5%.

Донецька область посідає 6 місце за рівнем смертності, розповіла Бахтєєва. Донеччани помирають найбільше від захворювань системи кровообігу та органів дихання. Перевищує середній по країні показник захворюваність на онкологію і онкологічна смертність. 16 тисяч випадків раку щорічно реєструється в Донецькій області. І найвищим у країні залишається рівень травматизму і професійних захворювань.

Повідомивши про проблеми медицини Донецької області, яка являється пілотною з реалізації медреформи, Тетяна Бахтєєва зазначила, що є і багато хорошого, що можна взяти на озброєння всій країні.

Вона назвала Донецьке обласне клінічне територіальне медичне об'єднання (ДОКТМО) кращою лікарнею України. 30 тисяч хворих отримують тут стаціонарну допомогу. У цій клініці, за словами нардепа, виконують 18 тисяч операцій на рік. Так само вона похвалила Донецький опіковий центр при Інституті невідкладної і відновної хірургії - один з кращих у своєму роді не тільки в Україні.

За її словами, виїзні засідання потрібні, тому що тільки таким чином народні депутати можуть дізнатися реальний стан справ у медичній галузі.

У рамках медичної реформи, за словами Бахтєєвої, підготовлені 3 дуже важливих законопроекти. У тому числі - законопроект, який стосується захисту медиків швидкої допомоги. Тепер лікарям "швидкої" будуть видавати газові балончики, електрошокери і постачати мобільним зв'язком. А у випадку, якщо виїзд здійснюється за адресою психічно хворого, лікарів буедет супроводжувати міліціонер.

Зараз ви читаєте новину «Смертність немовлят на Донеччині зросла за рік медичної реформи на 10,4%». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

36

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути