пʼятниця, 30 червня 2023 12:08

Спецтема: Війна Росії проти України

"Славетна віха в історії держави і армії" ‒ рік тому ЗСУ звільнили острів Зміїний

"Славетна віха в історії держави і армії" ‒ рік тому ЗСУ звільнили острів Зміїний
Острів Зміїний ЗСУ звільнили від окупантів 30 червня 2022 року. Фото: suspilne.media

Сьогодні, 30 червня, виповнюється рік, як було звільнено від російських окупантів острів Зміїний.

Деокупація острова зірвала плани агресора позбавити Україну статусу морської держави. Про це зазначають у Головному управлінні розвідки Міноборони.

"Повернення державного синьо-жовтого прапора на Зміїний ‒ славетна, без жодних гіпербол, віха в історії нашої держави і армії. Головне управління розвідки Міністерства оборони України, усі наші воїни, горді бути серед тих, хто планував та здійснював складну, багаторівневу, сповнену величезних ризиків спецоперацію", ‒ йдеться у повідомленні.

Найвищу міру злагодженості та звитяги тоді продемонстрували спецпризначенці ГУР МО України та Центру спецоперацій "А" СБУ, авіатори Повітряних сил та моряки Військово-морських сил ЗСУ. А також вояки Державної прикордонної служби України, військові інженери та оператори "Байрактарів".

"Ватажки московської диктатури самовпевнено вважали, ніби їхній чорноморський флот ‒ залізна рука, що вхопила й тримає божу бороду. Українські воїни відсікли цю іржаву конструкцію по лікоть", ‒ зазначають в ГУР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для них немає неможливих завдань: бійці елітного підрозділу СБУ відзначають професійне свято

Уже після звільнення українськими військами острова Зміїного російські загарбники кілька разів намагалися атакувати його з авіації. Про це в ефірі національного телемарафону розповіла керівниця об'єднаного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

"Найголовніше ‒ острів залишається під юрисдикцією України. Це звільнена територія. Росіяни час від часу за цей період від моменту його звільнення і демонстрації "жесту доброї волі" намагалися кілька разів атакувати острів за допомогою авіації, випробовуючи і виміряючи, наскільки щільно ми вже опанували цю територію, вони намагалися літаками бомбити острів. Але жертв не було", ‒ сказала Гуменюк.

Однак, за її словами, такі випробування загарбники досить швидко відмінили, тому що наражали свої літаки на небезпеку, адже там працювала українська протиповітряна оборона. На думку речниці ОК "Південь", росіяни можуть намагатися повторювати такі атаки.

"Їм не дає спокою функціонування зернової угоди. Вони намагаються втиснути свою участь у загальну світову програму порятунку світу від голоду. Але замовчують той факт, що намагаються наповнити її краденим зерном", ‒ наголосила Гуменюк.

Значення Зміїного, за її словами, в тому, що та потужність, яку намагалися там розгорнути росіяни, не дозволила б функціонувати коридору.

"Вони б звідти мали можливість і обстрілювати, і забезпечувати протиповітряне прикриття свого корабельного угруповання. Після того, як було звільнено Зміїний, корабельне угруповання ворога передислокувалося і тяжіє до Новоросійська, до південно-східних берегів Криму, де ховається від нашої далекобійної зброї", ‒ додала Гуменюк.

Бійці Збройних сил України атакували російських загарбників на острові Зміїний із самохідних артилерійських установок Caesar. САУ українські військові встановили на баржі. Для обстрілу позицій РФ на острові Зміїний українські війська використали установки Caesar із 40-кілометровим радіусом дії.

30 червня 2022 року головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомив, що російські окупанти не витримавши вогню українських артилерійських, ракетних та авіаційних ударів, покинули острів Зміїний.

1 липня два російських ворожих літаки Су-30 з аеродрому Більбек двічі вдарили фосфорними бомбами по острову. Росіяни намагалися знищити свою техніку, озброєння і майно.

4 липня захисники встановили український прапор на острові Зміїний.

Зараз ви читаєте новину «"Славетна віха в історії держави і армії" ‒ рік тому ЗСУ звільнили острів Зміїний». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути