четвер, 01 липня 2021 11:25

Школи Кременчука щомісяця платитимуть адвокатам з оточення нардепа

Школи Кременчука щомісяця платитимуть адвокатам з оточення нардепа
Фото: lexinform.com.ua

У Кременчуці Полтавської області журналісти виявили, що всі 32 заклади загальної середньої освіти - школи, ліцеї та гімназії - уклали угоди за неконкурентною процедурою на надання адвокатських послуг на загальну суму майже 2 млн грн.

В угодах фігурує одна фірма - Адвокатське об'єднання "Консалтинг груп", пише видання "ТелеграфЪ".

Усі навчальні заклади є окремими юридичними особами, мають окремі бухгалтерії та формально самостійно вирішують, що купувати. Однак у договорах усіх шкіл, гімназій та ліцеїв указана стандартна сума в 60 тис. грн. Усі навчальні заклади замовили саме адвокатські, а не юридичні послуги.

Це пояснюється тим, що з квітня торік закупівельні пороги були знижені. Тож такі, що перевищують 50 тис. грн, мають проходити через тендерну процедуру, послуги до суми 200 тис. грн - через спрощену закупівлю. Однак, є винятки відповідно до Закону України "Про публічні закупівлі". До них належать, зокрема, адвокатські послуги. Їх можна закуповувати без тендера, за прямим договором.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У ЄС утратять довіру до України". Які будуть наслідки обходу системи Prozorro на 5 млрд грн

Тому всі 32 угоди з АО "Консалтинг груп" укладені без тендерів. Хоча в департаменті освіти міста є штатний юрист.

Керівник і один зі співзасновників адвокатського об'єднання - Юрій Гордієнко. Другий співзасновник - Євгенія Деревягіна. На парламентських виборах 2019 року вона була довіреною особою кандидата в народні депутати Юрія Шаповалова, який став нардепом від партії "За майбутнє".

АО "Консалтинг груп" захищало в суді інтереси провладної газети "Автограф", яка вийшла під час парламентської кампанії з "чорнухою" проти Фелікса Уріна - конкурента Юрія Шаповалова на виборах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оприлюднили список депутатів, які просили скасувати статтю про незаконне збагачення

Саме це адвокатське об'єднання є "улюбленим" для всіх кременчуцьких замовників таких послуг 2021 року: з ним укладено понад 50% договорів, поточна сума яких перевищує 3,5 млн грн. Поміж клієнтів АО "Консалтинг груп" також низка комунальних підприємств: міські парки, які є окремими юридичними особами, Шляхове ремонтно-будівельне управління та інші. Навіть бібліотеки, на які в мерії не вистачає грошей і їх збираються скорочувати, уклали угоди на суми 20 тим. грн кожна.

За три з половиною роки діяльності АО "Консалтинг груп" уклала угод у рамках держзамовлень на 6,48 млн грн.

Закон, який передбачає ремонт аеропортів і доріг в обхід процедури закупівель через Prozorro, підписав президент Володимир Зеленський 29 червня.

Закон також дасть змогу провести без тендерів закупівлі робіт і послуг на 5,4 млрд грн для підготовки й проведення заходів щодо відзначення 30-ї річниці незалежності України.

Також тендери відтепер не потрібні під час модернізації аеропортів у Вінниці, Дніпрі, Закарпатті, Одесі, Рівному й Херсоні. Ці закупівлі можуть проводитися не через тендери, а за допомогою переговорної процедури.

Зараз ви читаєте новину «Школи Кременчука щомісяця платитимуть адвокатам з оточення нардепа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути